Octové sirupy neboli shruby

V elaborátu o kombuše už jsem si posteskl, jak je u nás octová kultura opomíjena, o octových nápojích nemluvě, což je obrovská škoda. Jednou z možností konzervace ovocných šťáv je totiž právě kyselina octová. Shrub (čti šrab) je jeden ze způsobů, jak si uchovat letní ovocné chutě až do zimy, přičemž právě delší čekací doba je přímo žádoucí. U nás … 

Tohle si přečtuOctové sirupy neboli shruby

Nezralé ořechy

Ořešák královský patří ke stromům, u kterých lidé využívají vlastně vše, co nabízí, a to už od úsvitu historie. Především ořechy samotné — tedy zralé plody, ale i dřevo, které je velmi kvalitní a navíc relativně rychle roste. Listy, slupky ořechů a kůra se používá v léčitelství, kosmetice nebo barvířství. Ostatně kdo četl Rolfa zálesáka, tak ví, že právě odvar z ořešákové kůry je … 

Tohle si přečtuNezralé ořechy

Květové limonády

Jarní květy už jsou sice většinou fuč a ty, co kvetou začátkem léta, zase čekají, až bude teplo, takže teď je takové hluché období. Na druhou stranu většina léčivek se ke květu teprve chystá, a tak bych vám ráda nabídla další z metod, jak je uchovat — totiž udělat si z nich limonádu nebo sirup, který se pak dá rozkvasitV podstatě … 

Tohle si přečtuKvětové limonády