Nepovedené pokusy — aktualizace 7.1. 2015

Mám takové temné tušení, že tohle bude pravidelně aktualizovaný článek. No ale co — publikovat negativní výsledky je důležité! Křís Na mém první řepném kvasu mi narostl křís. Zbavovala jsem se ho mechanicky a hřebíčkem. Řepa dopadla rozumně a protože to byl malý vzorek, tak jsem ji stihla sníst dřív, než by ji candida plně kolonizovala. Ale v nějakém pominutí … 

Tohle si přečtu

Startéry

Startér je něco, co obsahuje kulturu kvasinek, bakterií nebo plísní, kterou chceme rozmnožit, aby nám vyrobila požadovanou potravinu. Bakterie a kvasinky si v rámci evoluce vyvinuly nejrůznější mechanismy, jak přežít, a zahrnuje to i postupy, jak zabránit množení nežádoucích organismů. Třeba výrobou kyseliny mléčné, která okyselením prostředí znemožní konkurenčním živočichům sežrat to, co chtějí sežrat laktobacily. Takže pokud do … 

Tohle si přečtu

Křís

Křís je taková ta bělavá mázdra, která se vám může utvořit na povrchu toho, co právě kvasíte. Může za ni kvasinka, nejčastěji dokonce Candida mycoderma nebo Candida krusei, případně někdo z rodu Pichia — seznamte se, prosím. Některé kvasinky, které tvoří křís, jsou potřeba při fermentaci kakaových bobů, ale nikde jinde je vidět nechcete. Vznikají tam, … 

Tohle si přečtu