Bobule III: slané

Podzim je tady. Výbuch barev a záplava ovoce. I toho divokého, které ovšem naši předkové pečlivě sbírali a střádali na zimní nedostatek. Navíc volně rostoucí bobule mají často i léčivé účinky, mohou tedy fungovat jako funkční potraviny. Z loňska tu mám článek o tom, které bobule má smysl hledat a sbírat — najdete ho tady a pak recepty na šťávy, likéry či bobulový ocet. …

Tohle si přečtuBobule III: slané

Sečuánské zelí pao cai 泡菜

Pláče váš vnitřní hipster, že kimčchi už je moc mainstream? Nechutná vám rybí omáčka, ale chcete spíš něco exotičtějšího, než běžné kysané zelí? Chcete křupavou, aromatickou kysanou zeleninu? Naložte si pao cai — kvašené zelí tak, jak to dělají v Sečuánu. Recept jsem našla blogu Madame Huang — americké antropoložky a sinoložky Carolyn Philips. Blog je tady. Suroviny na čtyřlitrovou láhev …

Tohle si přečtuSečuánské zelí pao cai 泡菜

Zelí

Zemňáky a zelé, živobytí celé. Valašské přísloví Kysané zelí je ikonou střední Evropy. Američani dokonce přistěhovalcům z německých a rakouských zemí (tedy i Čechům) říkali Krauts. A angličtina německý výraz sauerkraut převzala bez toho, aby hledali výraz vlastní — přitom na východním pobřeží USA ho vyrobí a snědí spousty. A i proto si kysané zelí pochopitelně zaslouží samostatný článek. Zejména když 8. října se …

Tohle si přečtuZelí

Curtido

Curtido je lehce fermentovaný středoamerický zelný salát. Jednoduchý, rychlý, moc dobrý. Podává se jako příloha k masu nebo třeba v El Salvadoru se jí jako rychlý oběd s plněnou kukuřičnou plackou pupusas. Na curtido potřebujete zelí, mrkev, cibuli a koření a tři čtyři dny. Kdo nenakládal na podzim klasické zelí, které chce několik měsíců k rozvinutí plné chuti, tak pro něj …

Tohle si přečtuCurtido

Zelí kysané s vínem

V knížce Konzervujeme po celý rok je zajímavý recept na kysané zelí, které je ovšem s jalovcem, s hrozny a zalité bílým vínem. Výsledkem je celkem dost kyselé zelí, protože víno zoctovatí, ale je to příjemná chuť a stojí to za experiment. Němci na to dokonce mají vlastní slovo: weinsauerkraut. A je to to autentický způsob, jak zelí kysají v Alsasku.V …

Tohle si přečtuZelí kysané s vínem