Tonic

domácí tonik má nažloutlou barvu, chininový odvar není čirý
Když už tu mám návod na domácí gin, tak je k němu taky potřeba domácí tonic - to dá rozum.  A samozřejmě že zkvašený...
Jde o sirup, který se přidá do vodního kefíru. Půjde to i s cukrovým nálevem na zrna mléčného kefíru nebo když necháte rozkvasit sladkou vodou s trochou nějaké syrovátky a špetkou droždí (bez toho vám to nebude dělat bublinky).

Receptura obsahuje přímo bylinný odvar - jednak z chininové kůry, ale také z docela většího množství citronové trávy a levandule. Určitě tedy neuškodí, když ho budete popíjet při malarickém záchvatu, ale je potřeba předem ozkoušet, jestli náhodou na chinin nejste alergičtí - tedy v první várce ochutnat trochu a počkat, co to udělá.

Zároveň chinin mírně povzbuzuje chuť k jídlu a ve vyšších dávkách může tlumit horečku a zmírňovat bolesti. Rozhodně neužívejte nic, co obsahuje chinin, v těhotenství či při kojení. Stejně tak dráždí žaludeční vředy a snižuje srážlivost krve - tedy nepít před plánovaným chirurgickým zákrokem nebo pokud už tak máte srážlivost mizernou nebo dokonce k tomu berete nějaké léky, které srážlivost snižují. Platí i pro acylpirinu.

Stejně tak se nesmí kombinovat s léky na uklidnění (zvyšuje jejich efekt), s antiepileptiky (snižuje jejich efekt) a s léky na žaludeční obtíže (třeba antacidy) - také snižuje jejich efekt. Chinin najdete i v komerčních tonicích.

Citronová tráva, které je v tom sirupu taky hodně, pomáhá naopak tlumit podrážděný žaludek, snižuje krevní tlak a pomáhá mírně tlumit bolest. Ovšem podobně jako chinin se nesmí užívat v těhotenství a při kojení.

Levandule je vcelku bezpečná bylinka se zklidňujícím a uvolňujícím efektem, ale té v tom zase není nikterak významné množství.

Kefírový tonic

receptura na tonic bez kvašení
Ingredience na 2 litry
  • 1,5 l vodního kefíru z první fermentace,
  • 1 grapefruit,
  • 1 limetka,
  • 1 citron,
  • 500 ml vody,
  • 300 g cukru a nebo jiného sladidla dle vlastní preference,
  • 30 g pomleté chininové kůry,
  • 3-5 stonků citronové trávy,
  • 5 podrcených zelených karamomů,
  • 6 kuliček podrceného nového koření,
  • 5 g sušené levandule.
Citrusy pořádně namažte olejem a vydrbejte kartáčkem nebo drátěnkou, posléze omyjte horkou vodou a mýdlem. Díky hygienickým směrnicím se citrusy prodávané v EU mohou ošetřovat pouze směsí umělých pryskyřic a vosků, nikoliv velmi ohavnými konzervanty jako před rokem 2005. No a ta současná ošetřovadla nejsou rozpustná ve vodě, ale v tucích. Proto jich olejová lázeň dokáže část stáhnout. Ještě jsou ty vosky taky rozpustné v benzínu, ale to mi nepřijde jako vhodné řešení problému, protože chci minimalizovat chemikálie v mém tonicu :-).  Kdo má k dispozici chemicky neošetřené citrusy, tak pochopitelně sáhne po nich.

Z omytých citrusů pomocí škrabky oloupejte vrchní barevnou část slupek, nakrájejte na menší kousky, smíchejte s chininovou kůrou, kořením a levandulí. Zalijte půl litrem vody a nechte vařit cca 30 minut. Mělo by se to odpařit tak zhruba na polovinu objemu a chutnat do dost hořce. Přeceďte přes plátno nebo kávový filtr, do zcezeného odvaru přidejte cukr a ještě nechte svařit na silnější nit - tedy zhruba na 110 stupňů Celsia. Přelijte do nějaké lahve, ve které budete sirup uchovávat, a nechte vychladnout. Sirup bude zlatohnědý - chininová kůra celkem barví.

V případě, že to děláte z nějakými náhradními sladidly, které nevytvoří sirup, tak se výrazně zkrátí trvanlivost odvaru - dostatečný objem cukru ve hmotě totiž pomáhá hmotu konzervovat. Takže ho určitě uchovávejte v lednici a ne moc dlouho.

No a jak teda vyrobit ten tonic?

Do vodního kefíru vymačkejte šťávu z grapefruitu, citronu a limetky a přilijte dva až tři panáky chininového sirupu. Dávkujte to podle chuti a počítejte s tím, že hořkost a sladkost se během zrání výrazně zmírní, takže by základní nálev měl být výrazně intenzivnější, než by vám chutnalo. Ještě jednou přeceďte a přelijte budoucí tonic do pevných, uzavíratelných lahví. 

Nechte 12 hodin stát při pokojové teplotě a pak 12 hodin v lednici. Spotřebujte do 48 hodin od dozrání.

Komentáře

  1. A otazka, kde se da sehnat chininova kura?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má ho v nabídce třeba Grešík a jiné obchody s bylinami.

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, jestli byste nechtěla udělat rozhovor do Xantypy? Píšu pro ně jako externí redaktorka a připravuji článek o trendech ve stravování. Odkázali bychom i na připravovaný překlad Wild Fermentation. Mohla bych vás třeba poprosit o napsání emailu na adresu sekretariat@xantypa.cz, já bych vám odpověděla a dohodly bychom se na detailech.
    Děkuji,
    Anna H.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,

    mám k receptu několik otázek
    1. kdy se tam přidává citronová kůra a v jakém množství zhruba přidat, pokud ji mám v sušeném stavu?
    2. jak zhruba dlouho se vaří cukr? (i po 40 minutách jsem nedosáhla požadované hustoty a nevěděla jsem jestli je chyba ve výrobě a nebo to prostě trvá déle)

    Děkuji za odpovědi.
    iva

    OdpovědětVymazat

Okomentovat