Bobule III: slané

Podzim je tady. Výbuch barev a záplava ovoce. I toho divokého, které ovšem naši předkové pečlivě sbírali a střádali na zimní nedostatek. Navíc volně rostoucí bobule mají často i léčivé účinky, mohou tedy fungovat jako funkční potraviny. Z loňska tu mám článek o tom, které bobule má smysl hledat a sbírat — najdete ho tady a pak recepty na šťávy, likéry či bobulový ocet. … 

Tohle si přečtu

Křídlatka japonská, sachalinská i česká

Křídlatky všech druhů jsou rychle, strašně moc rychle, rostoucí invazivní rostliny. Když se někde pomnoží, tak vytváří neprostupné plochy obřích rostlin a je velmi náročné se jí zbavit, protože jsou neskutečně odolné a vcelku dost vynalézavé. Kromě té nejdrsnější chemie pomáhá spásání (chutná ovcím a kozám) a přeorání na podzim a na jaře. Víc informací najdete třeba v kratičkém pořadu z dílny … 

Tohle si přečtu

Medvědí česnek

Sezona medvědího česneku právě vrcholí a za posledních pár let se jeho sběr (a hlavně jeho skvělá chuť) stal natolik běžnou činností, že ho můžete dnes koupit i v supermarketu. Medvědí česnek je zkrátka všude. A samozřejmě že se dá zkvasit. Dokonce různými způsoby. Internet je plný nejrůznějších článků oslavujících jeho zázračné vlastnosti. Ale když si nalijeme … 

Tohle si přečtu

Perilovo-kopřivová limonáda — aneb bojujeme proti alergiím

Dorazilo jaro, začala jsem kýchat. Uvidíme, jak to dopadne letos, protože tentokrát budu připravena a budu proti alergické reakci bojovat limonádou. Kvašenou, pochopitelně. A to z kopřivy, perily a rozmarýnu. To jsou totiž bylinky, které by právě se sennou rýmou měly i pomáhat. Tak uvidíme. Co je perila? Perila je asijská fialová kopřiva. Už jsem jí věnovala článek — Korejci … 

Tohle si přečtu

Bobule II: tekutiny

Pokud jste si z podzimního výletu přinesli dostatečné zásoby volně rostoucích bobulí, ráda bych vám nabídla pár nápadů, co s nimi udělat. Některé budou zahrnovat kvašení, některé nikoliv. A pokud nevíte, co jde sesbírat a sežrat, tak si přečtěte předchozí článek. Budete-li sbírat volně rostoucí věci, o kterých si nejste jistí, jestli je to skutečně ono, zkontrolujte to pak ještě … 

Tohle si přečtu

Bobule I: přehled

podzimní bobule Podzim je rájem pro skryté sběračské geny. Nádherně barevné bobule září všude kolem. Ještě pořád krásné počasí, které samo vybízí, aby člověk vzal košík a vydal se do luk a strání nasyslit něco na zimu. A překvapivě těch jedlých je daleko více než obvykle sbíráme. Pravda, spousta jich je nejedlých až jedovatých a některé jsou nejedlé, dokud … 

Tohle si přečtu

Květové limonády

Jarní květy už jsou sice většinou fuč a ty, co kvetou začátkem léta, zase čekají, až bude teplo, takže teď je takové hluché období. Na druhou stranu většina léčivek se ke květu teprve chystá, a tak bych vám ráda nabídla další z metod, jak je uchovat — totiž udělat si z nich limonádu nebo sirup, který se pak dá rozkvasitV podstatě … 

Tohle si přečtu

Pampelišky od čumáčku po ocásek

Pampeliška je jednoznačně královnou jarních bylinek. Roste všude, krásně kvete a když ji vydloubete někomu z pozemku, většinou bude rád, že ho zbavíte velmi odolného plevele. Přitom je smetánka velmi prudce jedlá a léčivá — dá se z ní sníst naprosto všechno (tedy kromě té konečné chlupaté bambule). A velká část z toho se dá zkvasit. Takže hurá na louku!Co v pampelišce najdeme? V kořeni … 

Tohle si přečtu

Poupata

Když se podaří, co se dařit má,když je slunce jako ze zlata.Když se podaří, co podařit se má, podaří se také poupata. Česká sprostonárodní K myšlence zavařovat dorostenky jsem ještě nedospěla, takže to budu muset vzít doslova a zkusit to s poupaty. Nakyselo. Kapary jsou poupata kapary trnité — keře hojně rostoucího ve Středozemí a krajích s podobným podnebím. Kdybychom žili … 

Tohle si přečtu

Kořeny — obecný návod na limonádu

Dva kořeny se pod jedlí ke klepům z lesa sesedly.Co do vrcholků vítr vnes, zde dole přijde na přetřes.Veverka, teta stoletá, punčochy přitom doplétá.Knik, pípne ten a knak zas ten. A vystačí s tím celý den. Dva Kořeny Ch. Morgerstern ( v překladu J. Hiršala) O využití kořenů (a oddenků, pro zjednodušení to v článku všechno pojmenovávám kořeny) pro výrobu limonád už … 

Tohle si přečtu