Mléčné nápoje do horkých dní

Hledáte podobně jako já, jak se ochladit? Ideální je obrátit se k tradicím zemí, které se s horkem potýkají historicky dlouhodobě — tam mají všelijakých řešení spoustu. No dobře, tropické ráje to umí řešit skvěle, ale čerstvá kokosová voda, před vteřinou vymačkané dokonale dozrálé ovoce a kvalitní rum nejsou úplně dostupné pro každodenní potřeby běžného středoevropana. Ovšem Blízký a Střední východ, … 

Tohle si přečtuMléčné nápoje do horkých dní

Pyl

Pyl, samčí pohlavní buňky rostlin, je poměrně velmi zajímavou surovinou. Mimo to, že je potřeba k tomu, aby rostlina měla plody, tak slouží jako hlavní zdroj bílkovin včelám. Kromě sóji je jediným rostlinným produktem, který obsahuje komplexní bílkoviny, a také jednoduché cukry, trošku tuku, většinu ve vodě rozpustných vitamínů, na které si vzpomenete, a spoustu minerálů. Také obsahuje … 

Tohle si přečtuPyl

Kde se vzal kefír?

Kavkazská legenda praví, že první kefírová zrna dostal prorok Mohamed přímo od Alláha a ten naučil kavkazské národy, jak ho používat, a přikázal jim chránit ho před cizinci. Mohli jim ho pochopitelně prodávat (a také tak činili), ale chránili tajemství jeho přípravy a především existenci zrn. Pro jistotu říkali, že se to dělá z obilí — tajemného Alláhova prosa. Z hotového kefíru … 

Tohle si přečtuKde se vzal kefír?

Vodní kefír

Dostala jsem vodní kefír. Dlouho jsem odolávala, že ho nepotřebuju, protože mám přece mléčný. Ale nakonec ho mám doma a limonády jedou docela ve velkým. Nutno naznat, že vypít litr šumivé malinovky během dne je výrazně jednodušší, než vypít litr mléčného kefíru. A vzhledem k tomu, že roste, byť pomaleji než mléčný, a začínám ho rozdávat, tak je potřeba … 

Tohle si přečtuVodní kefír

Kefír zevně II: kosmetika

Kefír je pro pleť velmi blahodárná záležitost, protože je to směs vody, tuku, bílkovin a vitamínu A a E, které jsou pro pokožku kouzelným elixírem. Zároveň je kyselý a obsahuje prospěšné bakterie. Mikrobiální prostředí není součástí jen vnitřku člověka, ale i naší pokožky. Takový vhodně vyvážený bakteriální film chrání kůži před pomnožením nežádoucích mikrobů (ať už jde o patogenní bakterie, … 

Tohle si přečtuKefír zevně II: kosmetika

Kefír zevně I: dermatologická první pomoc

V článku o praktickém kefíru jsem slibovala článek o tom, co teda vlastně s kefírem dělat, když už ho vyrobím. A protože možností je nepřeberně, bude těch článků víc. Nejprve o tom, proč je kefír dobré patlat na sebe zvenčí. A i to se rozpadne minimálně do dvou článků. V tomhle najdete pár základních receptů na použití v případě, že nastane nějaký mírnější … 

Tohle si přečtuKefír zevně I: dermatologická první pomoc

Mléčný kefír prakticky

Vzhledem k tomu, že se mi opakovaně stalo, že osoby prokazatelně inteligentní, gramotné a sečtělé se mě po přečtení článku o kefíru a syrovátce stále ptaly, co vlastně s těmi zrny mají dělat, naznala jsem, že bych asi měla sepsat něco vyloženě praktického, bez mnoha odboček a s návody pro případy, když se nedaří. A tady tedy je. Je to vcelku hodně dlouhý … 

Tohle si přečtuMléčný kefír prakticky

Květové limonády

Jarní květy už jsou sice většinou fuč a ty, co kvetou začátkem léta, zase čekají, až bude teplo, takže teď je takové hluché období. Na druhou stranu většina léčivek se ke květu teprve chystá, a tak bych vám ráda nabídla další z metod, jak je uchovat — totiž udělat si z nich limonádu nebo sirup, který se pak dá rozkvasitV podstatě … 

Tohle si přečtuKvětové limonády

Zimní limonády

Další várka možných příchutí pro mléčný i vodní kefír — zaměřeno zejména na to, co je teď v zimě snadno dostupné. Sušené ovoce, koření a troška těch exotických plodů. Základní povídání o kefíru najdete tady. A taky tu mám články o zázvorovkách, ruském chlebovém kvasu, limonády z kořenů, které najdete na zahradě, a z kurkumy. No a pak první díl tohoto článku o vánočních příchutích sekundárně kysaných … 

Tohle si přečtuZimní limonády

Kefír

Kefír je nápoj, který je vyroben pomocí kefírových kultur. Obecně se dají potkat dva základní typy — mléčný a vodní. Kefírová zrna, která to mají na starosti, vypadají jako malé květáky nebo želatinové krystaly. Tyto slouží jako obydlí pro kolonie nejrůznějších bakterií a kvasinek. Mikroorganismy si je v kooperaci staví (polymerují) z tuků, bílkovin a sacharidů (mléčný typ) nebo z cukrů a minerálů obsažených … 

Tohle si přečtuKefír