Tajný trik na umami aneb bombastické kimčchi (a jiná jídla) i pro vegany.

Qwerty pro vás sepsal demýtizační článek o tom, že se není potřeba bát glutamátu jako takového. Je jasné, že pokud budete jíst třikrát týdně vietnamskou euročínu ze stánku, tak vám to nebude dělat dobře, ale bude to kvůli vysokému obsahu pochybných a zakouřených tuků, soli, jednoduchých škrobů a nedostatku ostatních živin. Ve zmíněném článku bylo naznačeno, že když …

Tohle si přečtuTajný trik na umami aneb bombastické kimčchi (a jiná jídla) i pro vegany.

Papriková pasta kočchudžang/ gochujang/ 고추장

Existuje jedna země na světě, kde mikrobové převzali nad tamním národem vládu natolik, že se fermentace stala součástí strategické komunikace. Tušíte správně — jde o Jižní Koreu. Na první Kimchi battle byl přítomný korejský velvyslanec pan Moon Seoung-hyun, kterého z nějakého důvodu zaujalo, jak jsem tam žvanila o kimčchi a kvašení, čímž jsem se najednou ocitla v adresáři korejské ambasády a čas od …

Tohle si přečtuPapriková pasta kočchudžang/ gochujang/ 고추장

Zavité kimčchi — bosam kimčchi — 보쌈 김치

Bosam — zavité kimčchi — je jedna z dalších mnoha variací na kimčchi. Běžně patláte kořeněnou pastu mezi listy čtvrtek pekingského zelí nebo jí jen mícháte se zeleninou, avšak taky můžete udělat kimčchi závitky a naložit je do láku. Jde o velmi starý korejský recept z doby, kdy tam ještě neznali chilli papričky, takže má bílou barvu a je pikantní jen od zázvoru. Tradiční …

Tohle si přečtuZavité kimčchi — bosam kimčchi — 보쌈 김치

Dýňové kimčchi — hobak kimchi ‑호박 김치

Kimči je téměř nekonečně variabilní záležitost. Co je zrovna v sezóně, to se nechá zkvasit. Na podzim a v zimě máme k dispozici dýně, kterým chvíli trvá, než prokvasí, ale zůstanou krásně křupavé — neměknou třeba jako okurky. A klasické koření kimčchi pasty jim moc sluší. Jednoduché dýňové kimčchi Suroviny na 1 l: 600 g pevné dýně — hokaido, máslová, muškátová a podobně, 100 g cibule, 80 g česneku, 80 g zázvoru, 1 …

Tohle si přečtuDýňové kimčchi — hobak kimchi ‑호박 김치

Okurkové kimčchi — Oi Sobaegi — 오이소박이

Korejci své okurky milují. Kromě toho, že dělají klasické nakládačky a pak z nich pikantní salát, tak z nich pochopitelně dělají kimčchi. Ano, sice dělají kimčchi ze všeho, ale s výbornými výsledky. A navíc to není tak složité. Článek je součástí letošní okurkové sezóny. Začali jsme obecným povídáním, pak už tu je také recept na okurkovou limonádu, recepty na rychlokvašky …

Tohle si přečtuOkurkové kimčchi — Oi Sobaegi — 오이소박이

Bílá ředkev

Při čekání na jarní zeleninu zaměřte svou pozornost na bílou ředkev, kterou po většinu zimy najdete v regálech se zeleninou. Dá se jíst syrová, tepelně upravené a pochopitelně se dá zkvasit. Je nedílnou součástí korejské a japonské kuchyně — tam jí říkají daikon a dostala se i do pohádek Hayao Miyazakiho. Ředkev je možná na první pohled skromná zelenina s jemnou chutí, ale …

Tohle si přečtuBílá ředkev