Pampelišky od čumáčku po ocásek

Pampeliška je jednoznačně královnou jarních bylinek. Roste všude, krásně kvete a když ji vydloubete někomu z pozemku, většinou bude rád, že ho zbavíte velmi odolného plevele. Přitom je smetánka velmi prudce jedlá a léčivá — dá se z ní sníst naprosto všechno (tedy kromě té konečné chlupaté bambule). A velká část z toho se dá zkvasit. Takže hurá na louku!Co v pampelišce najdeme? V kořeni … 

Tohle si přečtu

Kořenové pivo čili root beer

Kořenové pivo je jeden z ikonických nápojů tradiční kuchyně Spojených států. Osadníci si dovezli tradici bylinných fermentovaných nápojů — lopuchové pivo je v anglických rukopisech zmiňováno už ve 13. století. A na jihovýchodním pobřeží Nového Světa pak našli kašťu a přestup — strom a keř s velmi aromatickými částmi — sassafras a sarsaparilu. Přestup navíc obsahuje vysoký podíl saponinů, takže nápoj s jeho extraktem umí pěnit podobně … 

Tohle si přečtu

Kořeny — obecný návod na limonádu

Dva kořeny se pod jedlí ke klepům z lesa sesedly.Co do vrcholků vítr vnes, zde dole přijde na přetřes.Veverka, teta stoletá, punčochy přitom doplétá.Knik, pípne ten a knak zas ten. A vystačí s tím celý den. Dva Kořeny Ch. Morgerstern ( v překladu J. Hiršala) O využití kořenů (a oddenků, pro zjednodušení to v článku všechno pojmenovávám kořeny) pro výrobu limonád už … 

Tohle si přečtu

Kurkumová limonáda se zázvorem

Počasí ideální pro nejrůznější kapénkové infekce dorazilo, je vlhko, je chladno, ale ne natolik velké, aby zabilo viry a bakterie, vládne inverze a smog. Pravidelné pojídání fermentovaných potravin by sice mělo pomoci imunitnímu systému se obrnit, ale kromě nespecifické prevence se dají vytáhnout i daleko silnější zbraně. Zejména pokud máte v dosahu nějakou speciálku s asijskými potravinami. Snad každý už … 

Tohle si přečtu

Lopuchový a pampeliškový kořen

Kořeny a kysat? Více než dobře. Kořeny hvězdicovitých a zvonkovitých rostlin totiž obsahují inulín, tedy rozpustnou vlákninu a hlavně prebiotikum. A prebiotikum je všechno, co je lahůdkou pro probiotika — tedy třeba laktobacily. Takže kořeny kvasí rády a velmi ochotně. Inulín je obsažen třeba i v cibuli, takže komu se nechce kopat kořeny, tak tam vrazí cibuli. A kdo nemá cibuli, tak použije topinambur — to … 

Tohle si přečtu

Divoká zázvorovka čili pirátský grog

Americké kysací blogy mluví především o mléčně zkvašené zázvorovce a o divoké fermentaci, protože prý kořeny a oddenky rostlin jsou plné zárodečných kultur laktobacilů. Právě tyto články mě vedly k tomu, že je to potřeba vyzkoušet, protože jsem netušila jak to je s tím mléčným kvašením cukrových roztoků a jestli to bude chutnat jako jogurt, nebo co to vlastně udělá. Hlavním … 

Tohle si přečtu

Zázvorovka kvašená vinnými kvasinkami

V drogerii, která má pořád ještě socialistický nádech (a nebo ve vinařských potřebách) pořídíme vinné kvasinky a živnou sůl. Pečlivě prostudujeme návod. Vinných kvasinek je mnoho a s nejrůznějšími efekty či zaměřeným. I když pořád hrajeme s kulturami Saccharomyces cerevisiae, tak v prodeji jsou odlišné kmeny pro nejrůznější druhy vína. Já použila univerzální Vínku. Zázvor pečlivě omyjeme, ale nezbavujeme slupky, … 

Tohle si přečtu

Zázvorovka kvašená droždím

Zdivočelé bioženy mívají tendenci ztotožňovat Candida albicans se Saccharomyces cerevisiae, protože kvasinka jako kvasinka, neasi, a kvasinky jsou zlo, jednak to děsně svědí a pak to hlavně promoří celé tělo a člověk pak má strašlivé příznaky, které by psychiatr ze staré školy nazval neurastenií,což se musí léčit velmi, velmi alternativně, protože doktoři to neumí léčit ani diagnostikovat a tvrdí, … 

Tohle si přečtu

Zázvorovky

Zázvorové pivo, neboli pirátský grog je něco čím prostě musím začít, když dojde na praktické návody a recepty. Proč? Protože nejlepší vařila kuchařka od pirátek Nancy a Peggy, přece! …A na zalití všech těch dobrot jim dala kuchařka porcelánový džbán plný pirátského grogu, i když někdo by si byl mohl myslet, že je to limonáda. Ale ať už … 

Tohle si přečtu