Turecké kvašáky — Salatalik Tursusu

Většina světa kvasí okurky s koprem. Pokud chcete nějaké takové recepty vyzkoušet, koukněte sem. Klasické česko-slovenské recepty pak najdete tady. Případně projděte i ostatní články o okurkách, které tu mám — dozvíte se jak na okurkové kimčchi, co dělat, aby zůstaly co nejkřupavější a proč kvašáky nemůžete mít krásně zelené. Tenhle recept patří ke klasickým tureckým receptům na nakládanou zeleninu. Turci … 

Tohle si přečtuTurecké kvašáky — Salatalik Tursusu

Okurky — rychlokvašky a kvašáky na celou zimu

Po dlouhé okurkové předehře konečně recepty na kvašáky! Předchozí díly okurkové ságy: Obecné povídání o okurkách Okurková limonáda Recepty z různých kuchařek Otázka křupavosti a barvy A ještě nekončíme — dojde i na okurkové kimčchi a na to, s čím kvasí okurky jinde po světě, a snad i na recepty, co s kvašáky dělat. Tedy mimo přímého sežrání. Minimalistické rychlokvašky Suroviny na čtyřlitrovou sklenici: 1,5 — 2 kg okurek … 

Tohle si přečtuOkurky — rychlokvašky a kvašáky na celou zimu

Okurky — otázka křupavosti a barvy

Další díl letošní okurkové sezóny. Už tu visí obecné povídání o okurkách, recepty na kvašáky ze starých kuchařek a návod na okurkovou limonádu. Dneska si povíme něco o tom, jestli a jak jdou uchovat základní vlastnosti čerstvé okurky, tedy barva a křupavost. Čerstvá, právě utržené okurčička je šťavnatá, plná vody a když se do ní zakousnete, tak křupne. Postupně ovšem vysychá … 

Tohle si přečtuOkurky — otázka křupavosti a barvy

Okurky — recepty z různých kuchařek

Po obecném úvodu a okurkové limonádě bych tu měla věneček receptů z mých oblíbených knih. Úhelným kamenem budiž pochopitelně Marie Úlehlová-Tilschová. V Chuťovém místopise najdeme recept na kvašené okurky z jižního Slovenska. Okurky kvašené ve vodě Středně velké okurky omyjeme. Dno velké lahve vyložíme koprem, pak klademe vrstvu okurek, na ně krájený křen, opět kopr, okurky atd. Když je lahev … 

Tohle si přečtuOkurky — recepty z různých kuchařek