Mouka

Když jsem si připravoval podklady pro tenhle článek, vrátil jsem se vzpomínkami zpátky do školních lavic, do hodin zbožíznalství na obchodní akademii. Co je mouka chlebová? Co vejražka? Pentosany, lepek? A hlavně — dá se to zkvasit? Sice už si peču od roku 2012 veškerý svůj chleba, což jde i bez hlubších teoretických znalostí, ale vzhledem k tomu, že na … 

Tohle si přečtuMouka

Symbiotický půst IV: co přichystat na třetí týden

Pro recepty, které chystám na třetí postní týden, to bude chtít zase trošku příprav. Z prvního týdne by vám mohla zbýt kysaná řepa a celer — budou se hodit. Druhá postní neděle se jmenuje Pražná a my bychom měli jíst pražmo — naklíčené a upražené obilí. Naklíčíme oves a ještě ho prokvasíme. Plus naložíme vietnamské pickles a přidáme k němu trošku kvašení a vyrobíme to nejlepší, co kefír … 

Tohle si přečtuSymbiotický půst IV: co přichystat na třetí týden

Polévky z kvásku I: rakousko-uherské — Kyselo, schur a keselica

Kde se peče kváskový chleba, tam většinou někoho napadlo zkusit zahustit nějakou polévku kváskem. A ejhle, ukázalo, se že to byl dobrý nápad. Tak se často začaly vyrábět i speciální polévkové kvasy. U nás se takhle tradičně dělá kyselo, ale polévky s fermentovaným obilným základem najdeme vlastně všude v rámci střední a východní Evropy. Tím, že mají obilninový základ a přidává … 

Tohle si přečtuPolévky z kvásku I: rakousko-uherské — Kyselo, schur a keselica

Rejuvelac

Rejuvelac je údajně zázračný nápoj z prokvašeného, naklíčeného obilí. Objevil se s módou syrové stravy, tedy konkrétně living food. Podle letmého hledání to vypadá na zrození v Kalifornii (kde jinde) a přímo rejuvelac přišel na svět snad na tomto institutu. Ještě s tím má něco společného Hippokratova dieta, ale to už jsem odmítla zkoumat do hloubky, protože by mi vybuchl … 

Tohle si přečtuRejuvelac