Polévky z kvásku I: rakousko-uherské — Kyselo, schur a keselica

Kde se peče kváskový chleba, tam většinou někoho napadlo zkusit zahustit nějakou polévku kváskem. A ejhle, ukázalo, se že to byl dobrý nápad. Tak se často začaly vyrábět i speciální polévkové kvasy. U nás se takhle tradičně dělá kyselo, ale polévky s fermentovaným obilným základem najdeme vlastně všude v rámci střední a východní Evropy. Tím, že mají obilninový základ a přidává … 

Tohle si přečtuPolévky z kvásku I: rakousko-uherské — Kyselo, schur a keselica

Oves

Když já jim dám vovsa,voni skáčou hopsa. Oves je obilninou ze střední Asie a je vcelku i možné, že zvyk jeho pěstování a pojídání do Evropy přinesli Slované. V české stravě lidové se můžeme dočíst o tom, že etymologie latinského názvu avena je odvozeno od všeslovanského ovьsъ. Podle Marie Úlehlové-Tilschové seveřané věří, že ovesná kaše činí tělo zdravým, hlavu studenou, … 

Tohle si přečtuOves

Otruby III: co všechno nuka zkysá

První dva díly byly obecně o nukazuke a o výrobě nukadoko. Teď už zbývá jen dát dohromady věci, které se tam dají strkat. Do otrub můžete dát cokoliv. Naprosto cokoliv. Dokazuje to tato velmi japonská televizní show. Má dva díly, celkem 24 minut, anglické titulky a skutečně to stojí za zhlédnutí. Dozvíte se, co udělá nuka s vařenými vejci, … 

Tohle si přečtuOtruby III: co všechno nuka zkysá

Otruby II: výroba a péče o nukadoko

V předchozím článku jsem psala o japonské metodě kysání nukazuke. No a tenhle článek bude o jeho výrobě. Pokud vás zajímá, co všechno se dá znukat, tak v odkazu najdete článek třetí. A jak tedy na to? Ingredience na základní směs: 5 dílů otrub, 5 dílů převařené vody, 1 díl soli; startéry: nefiltrované pivo, saké, starý chléb, kvásek, ovocné slupky — jablečné nebo tomelové, pár … 

Tohle si přečtuOtruby II: výroba a péče o nukadoko

Otruby I: úvod do nukazuke

Máte doma kvásek na chleba? A kefír na mléko? A chcete ještě další tamagoči na zeleninu, které vám ji navíc připraví i za pár hodin? No tak to potřebujete nukazuke čili kysané otruby. Je to z pokladnice japonské nakládané zeleniny tsukemono. V otrubách se vypěstuje žádoucí kultura a do takového substrátu se pak zahrabává zelenina na pár hodin až měsíců. Japonci … 

Tohle si přečtuOtruby I: úvod do nukazuke