Rýže koji část 3. — jednoduché recepty

Podle víkendového postupu popsaného v minulém dílu jste si nadělili dvě kila krásně prorostlé voňavé houbovité matérie, která je kupodivu sladká, a vy už podle předchozích zvěstí tušíte, že bude umět zázračné věci v kuchyni. Nejste daleko od pravdy, zázraky umí. Dáme si hned zkraje rychlé opáčko minulého dílu: koji rýže je v páře uvařená kulatozrnná rýže, kterou posléze … 

Tohle si přečtuRýže koji část 3. — jednoduché recepty

Symbiotický půst V: třetí týden

A je tu třetí postní týden a další várka symbiotických receptů — takových receptů, ve kterých je dostatek rozmanité vlákniny a zároveň i něco kysaného s živými mikroby. První dva díly najdete zde a zde. Pokrmy vydají za hlavní jídlo dne (tj. velká snídaně nebo oběd či večeře) — dodají mezi 600 – 800 kcal — tedy zhruba třetinu denního příjmu průměrného, fyzicky nepracujícího dospělého a přes 10 g vlákniny — tedy třetinu … 

Tohle si přečtuSymbiotický půst V: třetí týden

Oves

Když já jim dám vovsa,voni skáčou hopsa. Oves je obilninou ze střední Asie a je vcelku i možné, že zvyk jeho pěstování a pojídání do Evropy přinesli Slované. V české stravě lidové se můžeme dočíst o tom, že etymologie latinského názvu avena je odvozeno od všeslovanského ovьsъ. Podle Marie Úlehlové-Tilschové seveřané věří, že ovesná kaše činí tělo zdravým, hlavu studenou, … 

Tohle si přečtuOves