Fermentované vánoce

Ráda bych uvedla na svou obhajobu, že rozhodně nezačínám s vánočním tématem moc brzo. Protože pokud chci mít během svátků na stole i kamarádské mikroby, tak na některé věci je i v prvním adventním týdnu pozdě. Pojďme si tedy udělat takový malý harmonogram, co kdy naložit, aby to bylo k jídlu přesně v momentě, kdy to budeme potřebovat. 1. adventní … 

Tohle si přečtuFermentované vánoce

Klíčení luštěnin

U rejuvelacu jsem psala, jak je klíčení mikrobiologicky riziková záležitost a jak je víra v živé enzymy, které opraví trosky překyseleného organismu, jednou z těch absurdních pověr, které se opakují ad libitum, ad nauseam. No a vidíte — teď tu klíčím luštěniny právě kvůli enzymům. Jenže 1) článek píšu kvůli pučálce a naklíčené čočce pro tepelé zpracování. Tím se mikrobiologická rizikovost naklíčených … 

Tohle si přečtuKlíčení luštěnin