Sladový kvas

V neděli nás Jan Čulík z táborského Thiru pozval na naprosto báječný a překvapivě zcela nehipsterský festival Naše Chutě, který se konal už popáté a letos měl jako téma fermentaci, takže jsme tam cosik povídali, dávali ochutnat zázvorové pivo, směs kvašené zeleniny a taky tmavý, hutný kvas. Do Tábora jsem totiž jela vlastně skoro rovnou z Ukrajiny, kde jsem poctivě … 

Tohle si přečtuSladový kvas

Melouny

A opět něco z těch bizarnějších, ale velmi tradičních variant fermentovaných věcí. Melouny se pěstují po celém světě, a tak se vymyslela i spousta způsobů, jak je uchovat i mimo sezonu, a jak zužitkovat i ty části, které v našich končinách většinou vyhazujeme. Vodní melouny jsou navíc velmi zdravé. Mají vysoký obsah vody, takže v létě skvěle pomáhají na žízeň, a navíc fungují jako … 

Tohle si přečtuMelouny

Adžika

Adžika je pikantní papriková pasta původem z Kavkazu, která po naředění zdomácněla v Rusku. Může se vyskytovat také jako směs suchého koření, ale pastě to v chuti nesahá ani po kotníky. V krásném článku o Abcházii a adžice je její chuť popisovaná „jako kdyby vám v ústech vycházelo slunce“. Hřejivá, pozitivní a se špetkou naděje. Tak na to myslete, až si budete … 

Tohle si přečtuAdžika

Březová míza

Máloco je tak tradiční a slovanské, jako březová šťáva. Marie Úlehlová-Tilschová jí věnovala celou kapitolu. K přečtení je zde. Alergie na březový pyl mi neomylně oznámila, že pro letošek je konec se sezonou sběru stromové mízy — a tak tenhle článek může vyjít. Záměrně ho publikuji až po krátké sezóně, kdy jde mízu z břízy čepovat — v rámci zákonů o ochraně dřevin jde totiž o poněkud … 

Tohle si přečtuBřezová míza

Houby

Rostou. A nejen václavky. Mléčná fermentace patří k velmi tradičnímu způsobu uchování hub, zejména v Rusku a okolí. V nepovedených pokusech jsem zmiňovala úplně nejtradičnější způsob — totiž nakrájet houby, zalít kyselým mlékem a nechat zkvasit. Výsledek vážně nebyl jedlý. Ale jiné způsoby už dopadnou daleko lépe. Dala jsem kysání v mléce ještě jednu šanci, ale tentokrát jsem to osolila a okořenila. A to už šlo, … 

Tohle si přečtuHouby