Nelíbí se ti grafika našeho webu a chceš nám s tím pomoci? Pak potřebujeme právě Tebe!

Rajčata II

Původně jsem chtěla jen na facebooku upozornit na dva loňské rajčatové články, ale jak jsem je po sobě četla, tak mi přišly nějaké takové divné a zjistila jsem, že vlastně bude snazší napsat ty články znovu, než je přepisovat. A tak je tu tenhle příspěvek. Ještě pořád se dají koupit dozrálá rajčata a kdo má vlastní zdroje, tak … 

Tohle si přečtu

Chilli a jiné papričky I

V jednom z prvních článků jsem odkazovala na archivní bloody mary Sandora Katze, na které používal rok archivovanou fermentovanou rajčatovou šťávu a dva roky fermetnovanou chilli omáčku. Nejrůznějších paprikových omáček a přípravků je spousta a jak známo, s troškou vhodného startéru zkvasí téměř cokoliv. Hlavní sezona už je sice pryč, ale různé druhy paprik jsou ještě pořád k sehnání. Když je … 

Tohle si přečtu

Salsa, guacamole a kečup

Cokoliv, kam se při přípravě dává něco kyselého, se dá úspěšně vyrobit pomocí mléčné fermentace. Vždy to je ve prospěch nutriční hodnoty takové potraviny (laktobacily, kyselina mléčná a B‑vitaminy), u čerstvé zeleniny to pomáhá uchovat i vitamíny, které by jinak zoxidovaly nebo degradovaly tepelnou úpravou. A často to je ku prospěchu chuti. Do tohohle článku se vejdou tři experimenty … 

Tohle si přečtu