Kořeny — obecný návod na limonádu

Dva kořeny se pod jedlí ke klepům z lesa sesedly.Co do vrcholků vítr vnes, zde dole přijde na přetřes.Veverka, teta stoletá, punčochy přitom doplétá.Knik, pípne ten a knak zas ten. A vystačí s tím celý den. Dva Kořeny Ch. Morgerstern ( v překladu J. Hiršala) O využití kořenů (a oddenků, pro zjednodušení to v článku všechno pojmenovávám kořeny) pro výrobu limonád …

Tohle si přečtuKořeny — obecný návod na limonádu

Zimní limonády

Další várka možných příchutí pro mléčný i vodní kefír — zaměřeno zejména na to, co je teď v zimě snadno dostupné. Sušené ovoce, koření a troška těch exotických plodů. Základní povídání o kefíru najdete tady. A taky tu mám články o zázvorovkách, ruském chlebovém kvasu, limonády z kořenů, které najdete na zahradě, a z kurkumy. No a pak první díl tohoto článku o vánočních příchutích sekundárně kysaných …

Tohle si přečtuZimní limonády

Syrovátka

Syrovátka je tekutá složka fermentovaného či sraženého mléka, tzv. mléčné sérum. Budeme se bavit o té fermentované. Sladká syrovátka, která zbývá po enzymatickém zasýření mléka při výrobě sýrů, neobsahuje žádné žádoucí bakterie. Ale je stále velmi zdravým nápojem. A třeba tady je o ní disertační práce. Ta fermentovaná pak obsahuje trochu jednoduchých bílkovin či už naštípaných aminokyselin (ty …

Tohle si přečtuSyrovátka

Rajčata

Já vím, že tentokrát jsem úplně mimo sezónu, ale chci vám představit princip věčné lahve a mám fotku jen s těmi rajčaty. Tak mi přijde rozumné se o nich rozepsat. Zejména když výsledek s domácími nezralými byl fakt výborný. Na rozdíl od pokusu s těmi, která jsou takhle v zimě ke koupi. Věčnou lahev jsem zakládala někdy na podzim, původně asi …

Tohle si přečtuRajčata

Startéry

Startér je něco, co obsahuje kulturu kvasinek, bakterií nebo plísní, kterou chceme rozmnožit, aby nám vyrobila požadovanou potravinu. Bakterie a kvasinky si v rámci evoluce vyvinuly nejrůznější mechanismy, jak přežít, a zahrnuje to i postupy, jak zabránit množení nežádoucích organismů. Třeba výrobou kyseliny mléčné, která okyselením prostředí znemožní konkurenčním živočichům sežrat to, co chtějí sežrat laktobacily. Takže pokud do …

Tohle si přečtuStartéry