Fermentované vánoce

Ráda bych uvedla na svou obhajobu, že rozhodně nezačínám s vánočním tématem moc brzo. Protože pokud chci mít během svátků na stole i kamarádské mikroby, tak na některé věci je i v prvním adventním týdnu pozdě. Pojďme si tedy udělat takový malý harmonogram, co kdy naložit, aby to bylo k jídlu přesně v momentě, kdy to budeme potřebovat. 1. adventní …

Tohle si přečtuFermentované vánoce

Klíčení luštěnin

U rejuvelacu jsem psala, jak je klíčení mikrobiologicky riziková záležitost a jak je víra v živé enzymy, které opraví trosky překyseleného organismu, jednou z těch absurdních pověr, které se opakují ad libitum, ad nauseam. No a vidíte — teď tu klíčím luštěniny právě kvůli enzymům. Jenže 1) článek píšu kvůli pučálce a naklíčené čočce pro tepelé zpracování. Tím se mikrobiologická rizikovost naklíčených …

Tohle si přečtuKlíčení luštěnin

Vánoční limonády

Mléčně kvašené limonády jsou ochotné pít i děti, je to výrazně zdravější než průmyslově vyráběné limonády a pomáhají mimo jiné i se snazším trávením vánočních lahůdek. Tedy kromě toho, že jsou nacpané vitamíny a přátelskými mikroby. Tady je prozatím jen zázvorovka a kurkumovka. Ale není důvod, proč nevyrobit nějaké více vánoční příchutě. Stačí vám na to nějaký startér, sladký roztok …

Tohle si přečtuVánoční limonády

Kvásková vánočka

Vánočka (ostatně jako každé kynuté pečivo) je jaksi díky droždí fermentovaná sama o sobě. Ale může být daleko fermentovanějí. Dá se udělat kvásková a lze si pohrát si s odloženou fermentací. Nutno naznat, že vánočkové těsto je mrcha náladová i s kvasnicemi, ale pokud dáte čas odložené fermentaci a nebudete ji dělat čistě celozrnnou, měla by vám krásně vyběhnout. Pokud …

Tohle si přečtuKvásková vánočka