Mléčný kefír prakticky

Vzhledem k tomu, že se mi opakovaně stalo, že osoby prokazatelně inteligentní, gramotné a sečtělé se mě po přečtení článku o kefíru a syrovátce stále ptaly, co vlastně s těmi zrny mají dělat, naznala jsem, že bych asi měla sepsat něco vyloženě praktického, bez mnoha odboček a s návody pro případy, když se nedaří. A tady tedy je. Je to vcelku hodně …

Tohle si přečtuMléčný kefír prakticky

Syrovátka

Syrovátka je tekutá složka fermentovaného či sraženého mléka, tzv. mléčné sérum. Budeme se bavit o té fermentované. Sladká syrovátka, která zbývá po enzymatickém zasýření mléka při výrobě sýrů, neobsahuje žádné žádoucí bakterie. Ale je stále velmi zdravým nápojem. A třeba tady je o ní disertační práce. Ta fermentovaná pak obsahuje trochu jednoduchých bílkovin či už naštípaných aminokyselin (ty …

Tohle si přečtuSyrovátka