Synbiotický půst receptář – co mám pořád vařit?

Zde se nám hromadí recepty co během synbiotckého půstu jíme. Spíš jen jako inspiraci, než jako podrobné recepty, to by pak tenhle post nabral rozměry kuchařské knihy… Pokud chcete vědět co je to synbiotický půst jsme psali — mrkněte sem do odkazu. První sadu více jak 40 receptů najdete taky zde — proklikejte články v téhle sekci. Takže co se … 

Tohle si přečtu

Pyl

Pyl, samčí pohlavní buňky rostlin, je poměrně velmi zajímavou surovinou. Mimo to, že je potřeba k tomu, aby rostlina měla plody, tak slouží jako hlavní zdroj bílkovin včelám. Kromě sóji je jediným rostlinným produktem, který obsahuje komplexní bílkoviny, a také jednoduché cukry, trošku tuku, většinu ve vodě rozpustných vitamínů, na které si vzpomenete, a spoustu minerálů. Také obsahuje … 

Tohle si přečtu

V krajině jablečného štrůdlu

Vítejte na cestě kolem světa — fermentované potraviny jsou skutečně globální záležitostí, byť se region od regionu velmi liší v tom, co se kvasí a jak to nakonec chutná. A myslím si, že stojí za to se alespoň zevrubně podívat na to, kde se co kysá, protože se díky tomu dá načerpat spousta inspirace. A začneme doma. Tedy v areálu jablečného … 

Tohle si přečtu

Již dávní… pralidé

Zdá se, že jen co lidé vynalezli první nádoby a zapomnětlivost, objevila se i fermentace. Nejdřív pravděpodobně bylo čůčo — tedy spontánně zkvašené ovoce, na které ostatně chodí i ledakterá zvířata. Ale nutno naznat, že k tomu nejsou archeologické nálezy. Takže je potřeba posunout se dopředu na časové ose do doby, ve které už archeologové něco našli. U přímořských obyvatel se dá … 

Tohle si přečtu

Worcesterská omáčka

Cože? Volčestr? Jeden z nepostradatelných pilířů óbrmňamek? Rituální obětina pro jednoho z Nevýslovných Prastarých přezdívaného Manža, který si musí počvachtat, aby nezničil náš vesmír? Tak víte co — pro záchranu vesmíru cokoliv! Varování — pokud nevíte, o čem píšu a chcete si uchovat psychickou integritu a pocit že víte, jak svět funguje, neklikejte v následujícím odstavci na odkazy. Jestli vás zasáhl fenomén internetového bydleníčka, mňamek … 

Tohle si přečtu

Antidepresiva

Správně fermentované potraviny, které vám do střev dostanou ty správné kultury, mohou pomoci i se splíny či nespavostí. Přinejmenším kultury Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus totiž produkují GABA kyselinu aminomáselnou, která je jedním z hlavních hráčů ovlivňujících psychiku. Podrobné vysvětlení najdete třeba v podkladech k přednášce o neurochemii — dokonce v češtině. Studie oněch bakterií pak namátkou třeba tady, tady nebo tady.Zrovna …

Tohle si přečtu