Synbiotický půst receptář – co mám pořád vařit?

25. února 2023; přečtete za 6 minut


Zde se nám hromadí recepty co během synbiotckého půstu jíme. Spíš jen jako inspiraci, než jako podrobné recepty, to by pak tenhle post nabral rozměry kuchařské knihy…

Pokud chcete vědět co je to synbiotický půst jsme psali — mrkněte sem do odkazu. První sadu více jak 40 receptů najdete taky zde — proklikejte články v téhle sekci.

Takže co se nám sešlo za jídla?
Originály, mnohdy i s fotkami hledejte buď na Instagramu pod hastagem #synbiotickypust a nebo na našem FB — tak různě. A hlavně se přidejte s vlastní inspirací co jíte, aby z toho měli radost vaši mrňaví spolubydlící. Co patří na váš mikraut?

Snídaně:


Kváskové lívance od Kataríny Ondrejové — obecný recept na celozrnné lívance najdete třeba tady od Karoliny Four. A nebo jí vločky s ovocným rozvarem.

Sońa Skřidlová si přes noc do jogurtu namočí pohanku se strouhaným jablkem a ořechy.

Alexandra Zelenkavá radí sovám ráno nic nesnídat, protože to narušuje jejich biorytmus a když, tak spíš bílkoviny, než sacharidy.

Le Ha a Zuzka Ouhrabková nejraději snídají celozrnný chleba se spoustou tvarohové pomazánky a nějaké zeleniny, Leha občas i kaše.

Spoustu inspiracena Instagramu nabízí Kika Pulišová — kváskový chleba s vločkami a tofu pomazánkou, smoothie jahoda, ovesné vločky, špenát, kokosový jogurt, banán, datlová pasta +ovesné mléko a nebo vločky přes noc s karamelovým misem. 

Mar Tina snídá kombuchu a vločky přes noc, kam přidala adzuki zbylé z předchozího vařeni rozmačkané s datlovým sirupem a ovesnými vločkami, chia semínka, mléko a mandle.

Tex-mex kuchyně pro nás vymyslela skvělou věc - snídaňové burrito. Do celozrnné tortilly dejte nějaké fazole — zbylé chilli, fazolovou pomazánku, fazole v červené omáčce — cokoliv, míchaná vejce, trochu sýra, fermentovanou salsu či chilli omáčku, čerstvou zeleninu co máte po ruce a případně koriandr, jarní cibulku či petrželku. Zaviňte a dle nálady zapečte a nebo snězte rovnou.


Hlavní jídla:

Svíčková z kvašené zeleniny s celozrnným knedlíkem a grilovaným celerem. (kompletní recept najdete v naší chystané knize)
Řepný burger podle Veganských neřestí.

Máslová pohanka s houbami a pórkem — Na másle orestujte cibuli, česnek, porek a houby. Přidejte pohanku a restujte aby se všechna zrna obalila tukem. Na porci použijte 80 g pohanky. Ve dvojnásobném množství vody, než pohanky rozmíchejte pár lžic miso pasty, zalijte tím pohankovo-houbovou směs, přiveďte k varu, vypněte oheň a nechte 20 minut dojít. Mezi tím opečte vejce. Pohanku posypejte jarní cibulkou, pertželkou a koprem a podávejte s kysaným zelím s mrkví a kefírem.

Celozrnná quesadilla s fazolemi a kukuřicí: Smíchejte uvařené fazole s kukuřicí, nastrouhaným sýrem a nadrobno nasekanou červenou cibulí. Dochuťte kvašenými papričkami (a nebo kapií), chilli omáčkou a pár lžícemi rajčatového protlaku. Přidejte mletý římský kmín, oregano, trochu uzené papriky, sůl a pepř. Na velké pánvi na sucho dejte jednu tortillu, na ní rozprostřete směs v tenčí vrstvě, připlácněte druhou tortiou a z obou stran opečte do křupava. K tomu udělejte čerstvou salsu — nakrájejte na drobno rajčata, jarní cibulku, koriandr a kvašené jalapeno papričky, případně čerstvou papriku/chilli. Osolte. Podávejte také s porcí jogurtu či zakysané smetany.

Synbiotická může být i velká anglická snídaně — fry up. Stačí použít tempehovou slaninu — tedy na plátky nakréjený tempeh, opečený do křupava a pomazaný marinádou ze sojové omáčky, medu či čekankového sirupu, uzené papriky a uzené soli. A zbytek už je klasika — fazole v červené omáčce, opečená rajčata a houby, toast s máslem a kdo chce maso, tak k tomu klidně může přidat i klasickou slaninu a klobásky.

Angličani to obecně mají s vlákninou mnohem lepší, díky své lásce k fazolím a indickému jídlu. K nejklasičtější klasice — tedy ke smažené rybě s hranolky patří hrachová kaše — tzv. mushy peas. Namočený hrách se rozvaří do kaše s trochou sody, pak se omastí, osolí a dokyselý. No a když k tomu ještě přidáte třeba kvašený čerstvý hrášek a mražeý hrášek orestovaný s pórkem, tak najendou máte skoro 10 g vlákniny a to nepočítám hranolky (3 g vlákniny na 100g).

Zelenina se spoustou vlákniny je jarní cibulka a nebo mladý pórek. Korejci z ní dělají cibulkový špíz — nastřídačku napíchnou na jehlu cibulky, oblanšírovanu mrkev a buď plátky hovězího či tofu v marinádě ze sojové omáčky, česneku, závzvoru a sezamového oleje a buď použijí dvojobal (vejce a hladká mouka s trochou škrobu) a nebo ogrilují napřímo. K tomu rýži, nebo rýži s dalšími obilovinami jak jsou třeba krupky, proso, divoká rýže a nebo mungo fazolky. A samozřejmě kimčchi.

Magda Jotes z Fermentujeme vezme brambory a zeleninu co má doma, upeče to v troubě a přidá k tomu kvašenou omáčku z nezralých rajčat s bazalkou.

Katarina Ondrejowa dělá nálešníky s kysaným zelím. Díky nápovědě od Juliany Mašrktnice i Češi tuší, že jde o bramborák.

Ze slovenské kuchyně se do synbiotických pokrmů dostaly i halušky s bryndzou a kysaným zelím, zejména když k té slanince přdáte i kostičky opečeného tempehu.

Když se zeptáte umělé inteligence chatGPT, tak poradí moc dobrý recept na fazolový guláš. Orestujte cibuli, česnek, papriku a mrkev, dokud nezačnou zlátnou, přidejte uvařené fazole a rajčata v plechovce, osolte, opepřete, přidejte kmín a sladkou papriku a uduste do měkka. K tomu celozrnný chléb a zakysanou smetanu, abychom měli něco probiotického. A nebo tam přidejte kvašenou chilli omáčku.

Od MagdyJotes také přišel tipna čočku s rýží — mužádru či kiríčí. Recept od Huga Hromase nadjete v prvním ročníku synbiotického půstu.

Polévky

Kika Pulišová vaří cuketovou polévku s ovesnymi vlockami a ume a jablecnym octem. Recept jsem našla třeba tady.

Polévka do které přidáte spoustu luštěniny je marocká harira. Orestujte na olivovém oleji řapíkatý celer, cibuli, mrkev, česnek, zázvor a kurkumu. Posléze přidejte paprikovou pastu, či papriku, plechovku sekaných rajčat a nebo čerstvá rajčata, červenou čočku a namočenou či vařenou cizrnu. Dolite vodou či vývarem, přidejte pepř a skořici a vařte dokud nebudou luštěniny měkké. Respektive čočka by se vám měla rozvařit a polévku zahustit. Dochuťte sekanými kvašeými citrony, dosolte, dopepřete, příapdně trošku doslaďte a pokud máte rádi koriandr, tak ten tam rozhodně patří. 

Lehká jídla

Pokud vám zbude udušená pohanka, tak do ní přidejte jogurt, zakysanou řepu a spoustu kopru a petrželky máte pohankový salát. Bílkoviny dodá třeba feta sýr, nebo vejce na tvrdo. Nebo třeba nakládaný kišk.

Fazolový dip - uvařte fazole opravdu doměkka a spolu s citornovou šťávou, dobrým olejem a trochou vývaru z fazolí rozmixujte do hladka. Tam pak můžete přidávat dle libosti třeba kvašené citrony, jogurt či tvaroh, kvašené omáčky, miso a podobně. Mažte to na chleba, nebo to používejte jako dip pro zeleninu.

Klasické fazolové chilli, či fazolový guláš podle umělé inteligence můžete také vzít a přidat k pečeným bramorám a ještě zapéct se sýrem a podávat se zakysanou smetanou.

Magda Jotes si dělá ovesné krekry - vločky smíchá s kysaným zelím a lákem ze zelím, přidá pomleté lněné semínko, nechá to přes noc stát a pak to upeče. 

Zuzka Ouhrabková

Blog jsem pro vás začala psát v roce 2012 z nadšení nad knihou Síla přírodní fermentace od Sandora Katze, kterou jsem i později přeložila, a od té doby už mě tato obskurní záliba v oprašování mikroorganismů nepustila.

Profesionálně se věnuji práci na projektu Paměť národa pro neziskovku Post Bellum.

Umím vymyslet kvašenou recepturu či vám poradit co kvasit ve vaší kavárně/bistru/nálevně. Fakt mi jdou nejrůznější rešerše Pro veřejnost pořádám i praktické workshopy, v případě zájmu mi prosím pište na e‑mail.



3 komentáře

  • Kaia

    Dobrý den, ráda bych se zeptala kdo je Alexandra Zelenkavá?
    Jinak děkuji za celý blog. Mám ho moc ráda.

  • David

    Zaměřil jsem se na jednu „zeleninu“ která zeleninou
    vlastně tak trošku není a u nás je docela opomíjená. Zelené fazolky. Z dětství si pamatuju snímek z Amerického filmu, kdy nemocnému přistane na lůžku v nerezovém tácu s přihrádkami štavňatý steak, brambory a porce krásně zelených fazolek. Škemrání u matky udělalo své a v neděli vedle řízku na přírodno s bramborovou kaší čekali vytoužené fazolky. První kousnutí. Bleee. To jíst nebudu. Já se s tím vařím hodinu a ohrnuješ nos? Tady budes sedět a jíst dokud to nezmizí. Zmizelo, aby se to vzápětí objevilo vše smíchané na podlaze. Psychicky blok po zbytek života. Na stará kolena ( je mi 34 tak to berte s nadsázkou ) objevuji zapomenuté chutě a jal jsem se těm zeleným čertovým parohům dát znova šanci. A teď bych se chtěl podělit. Proč byly za mlada bleee a teď mňam? V přípravě. Trik je vařit vcelku ( i s košťály, jakmile je nakrájíte předem nacucají se vodou ) s troškou soli. Nechat projít varem max 5 minut a přesunout do ledové vody. Tím se zastaví var, neztratí se barva a křupavost. Prostě to celé nebude chutnat jak zelené gumové pendreky kam cukrář zapoměl přidat zbytek surovin. Oblíbil jsem si tři recepty, které se dají v klidu sfouknout do 15 – 20 minut. Poměry psát nebudu, záleží na chuti a hladu každého z nás. Prostě to tam sypte a sem tam ochutnejte 🙂 

    1) v mističce smíchat miso ( světlé,sladké ), mirin a hořcici ( medová je velmi zajímavá ). Vidličkou našlehat do marinády a v něm fazolky ( předem utrapené na sporáku ) pořádně obalit. Není to sice oběd. Ale pokud Vás honí mlsná, tohle je to pravé

    2) zde využijeme mleté maso ( nebo sojový/hrachový granulát. Na oleji zpěnit cibulku ( šalotka je zajímavější ), kus čerstvého zázvoru, ždibec čerstvé feferonky ( překvapivě sušené gochugaru v nouzi bylo výtečné ). Přidat naše rozšmelcované bílkoviny a osmahnout krásně do zlatava. Přidat opět naše utýrané fazolky. Stáhnout plamen. 3 – 4 minutky restovat dohromady. Na závěr přidáme rozmíchané miso/rybí omáčku/ústřicovou omáčku ( záleží na osobní preferenci a já hlasuji pro miso ). Potrápit na mírném plameni 2 – 3 minutky. Na závěr zastříknou limetkou. Jako příloha rýže dle vlastního výběru. Před podaváním před jedlíky dozdobit dle fantazie jarní cibulkou/sezamem či jiným zobaním pro vrabce. Boule za ušima zaručeny.

    3) poslední „recept“ je lehce pracnější ( ve výsledku si klepete na čelo proc takova blbina stála tolik času ) ale stojí za to. V misce vidličkou/prstama rozšmelcovat oblíbené tofu ( snažte se z něj vymačkat co nejvíc vody ) . Vsypat hrstičku podrcených a opražených sezamových semínek ( výhoda kdo má hmoždíř jako já ) a opět naše oblíbené miso ( světlé, tmavé jsou zkoušel a bylo to prostě moc výrazné ), lžičku cukru. Vmíchat zelené fazolky. A do druhého schovat v ledničce. Je to zvlaštní, je to žravé, je to umami. 

    Vím zní to blbě, ale zkuste to. A fantazii se meze nekladou. Přidejte, odebírejte dle chuti. Já napsal verze, které lahodí mně. A pokud nebudete spokojeni a budete mít touhu mi to hodit na hlavu…nu poděkujte hlavně svým chuťovým pohárkům 🙂 současná verze prostě nebyla pro Vás a je načase ji vyzkoušet jinak. 

    Tak zdar a ať to bublá. 

    Jo a láďo jeden dotaz. Psal jsem ti minule že jsem loni v listopadu v záchvatu kvašení naložil tmavé miso. Dnes jsem ho trošičku samotného ochutnal a nemůžu si pomoct. Cítím v něm lehce houby ( takovou tu chuť jako čerstvá smaženice ). A přísahám, že jsem tam žádný křemenáče neutopil. Snad to není blbě 🙁

    • Báječný zápis, jenom valím oči. Miluju zelený fazolky a kdybych měl něco doplnit, tak jen snad pozor na tuhý páteřní košťál, který se musí u přestárlejších lusků ze hřbetu vyřezávat, jinak tam straší jako drát a letí to na podlahu.
      Houbová vůně v misu je v pořádku, protože tam úřadují jednobuněčné houby — kvasinky, tyy jsou cítit vitamínem B. Když se pak miso opéká, krásně houbově a alkoholově voní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *