Perníčky

Pravidelní čtenáři si už asi všimli, že mám mimo jiné velkou slabost pro historii a původní či tradiční pokrmy, ať už to vlastně znamená cokoliv. No a tak pochopitelně při nahlížení do starých kuchařek či knih o historii vaření nejde opomenout obrovskou tradici českého perníkářství. A když jsem v Zíbrtovi našla poznámku, že perníkáři mívali ve sklepích až desítky let … 

Tohle si přečtuPerníčky

Chicha — pivo starých Inků

Chicha je tradiční, lehce fermentovaný nápoj z Jižní a Střední Ameriky. Inkové, Mayové, Toltékové a podobné osvícené národy to pili a pijí dodnes a právě i díky zázračným vlastnostem číčy odvibrovali do lepších vesmírů, tesali zázračné kalendáře, čmárali po planinách a tak. No, kdo byste chtěli vědět, jak to s těma americkejma předkolumbovskejma kulturama bylo v reálu a jak a proč příběhy o nich tak ovlivnily v posledních … 

Tohle si přečtuChicha — pivo starých Inků

Otruby III: co všechno nuka zkysá

První dva díly byly obecně o nukazuke a o výrobě nukadoko. Teď už zbývá jen dát dohromady věci, které se tam dají strkat. Do otrub můžete dát cokoliv. Naprosto cokoliv. Dokazuje to tato velmi japonská televizní show. Má dva díly, celkem 24 minut, anglické titulky a skutečně to stojí za zhlédnutí. Dozvíte se, co udělá nuka s vařenými vejci, … 

Tohle si přečtuOtruby III: co všechno nuka zkysá

Otruby II: výroba a péče o nukadoko

V předchozím článku jsem psala o japonské metodě kysání nukazuke. No a tenhle článek bude o jeho výrobě. Pokud vás zajímá, co všechno se dá znukat, tak v odkazu najdete článek třetí. A jak tedy na to? Ingredience na základní směs: 5 dílů otrub, 5 dílů převařené vody, 1 díl soli; startéry: nefiltrované pivo, saké, starý chléb, kvásek, ovocné slupky — jablečné nebo tomelové, pár … 

Tohle si přečtuOtruby II: výroba a péče o nukadoko

Otruby I: úvod do nukazuke

Máte doma kvásek na chleba? A kefír na mléko? A chcete ještě další tamagoči na zeleninu, které vám ji navíc připraví i za pár hodin? No tak to potřebujete nukazuke čili kysané otruby. Je to z pokladnice japonské nakládané zeleniny tsukemono. V otrubách se vypěstuje žádoucí kultura a do takového substrátu se pak zahrabává zelenina na pár hodin až měsíců. Japonci … 

Tohle si přečtuOtruby I: úvod do nukazuke

Kvásková vánočka

Vánočka (ostatně jako každé kynuté pečivo) je jaksi díky droždí fermentovaná sama o sobě. Ale může být daleko fermentovanějí. Dá se udělat kvásková a lze si pohrát si s odloženou fermentací. Nutno naznat, že vánočkové těsto je mrcha náladová i s kvasnicemi, ale pokud dáte čas odložené fermentaci a nebudete ji dělat čistě celozrnnou, měla by vám krásně vyběhnout. Pokud … 

Tohle si přečtuKvásková vánočka

Rejuvelac

Rejuvelac je údajně zázračný nápoj z prokvašeného, naklíčeného obilí. Objevil se s módou syrové stravy, tedy konkrétně living food. Podle letmého hledání to vypadá na zrození v Kalifornii (kde jinde) a přímo rejuvelac přišel na svět snad na tomto institutu. Ještě s tím má něco společného Hippokratova dieta, ale to už jsem odmítla zkoumat do hloubky, protože by mi vybuchl … 

Tohle si přečtuRejuvelac