Obiloviny

  • Oves

    Když já jim dám vovsa,voni skáčou hopsa. - česká lidová Oves je obilninou ze střední Asie a je vcelku i možné, že... View Article

  • Perníčky

    Pravidelní čtenáři si už asi všimli, že mám mimo jiné velkou slabost pro historii a původní či tradiční pokrmy, ať už... View Article

  • Chicha — pivo starých Inků

    Chicha je tradiční, lehce fermentovaný nápoj z Jižní a Střední Ameriky. Inkové, Mayové, Toltékové a podobné osvícené národy to pili a pijí dodnes a právě... View Article

  • Otruby III: co všechno nuka zkysá

    První dva díly byly obecně o nukazuke a o výrobě nukadoko. Teď už zbývá jen dát dohromady věci, které se tam dají... View Article

  • Otruby II: výroba a péče o nukadoko

    V předchozím článku jsem psala o japonské metodě kysání nukazuke. No a tenhle článek bude o jeho výrobě. Pokud vás zajímá, co všechno... View Article

  • Otruby I: úvod do nukazuke

    Máte doma kvásek na chleba? A kefír na mléko? A chcete ještě další tamagoči na zeleninu, které vám ji navíc připraví i za... View Article

  • Kvásková vánočka

    Vánočka (ostatně jako každé kynuté pečivo) je jaksi díky droždí fermentovaná sama o sobě. Ale může být daleko fermentovanějí. Dá se... View Article

  • Rejuvelac

    Rejuvelac je údajně zázračný nápoj z prokvašeného, naklíčeného obilí. Objevil se s módou syrové stravy, tedy konkrétně living food. Podle letmého hledání... View Article