Nezralé špendlíky čili české umeboši

Začalo to loni zelenými rajčaty, pak jsem na facebooku psala o zelených jahodách (a než jsem se rozkoukala, tak mi na zahradě dozrály, takže jsem stihla jen skleničku v octě, článek bude tedy nejdřív za rok). Stihla jsem ovšem sepsat, co s nezralými ořechy a teď jsem tu s nezralými špendlíky či jinými peckovinami. A ještě nekončím! Od malička všichni moc …

Tohle si přečtuNezralé špendlíky čili české umeboši

Nezralé ořechy

Ořešák královský patří ke stromům, u kterých lidé využívají vlastně vše, co nabízí, a to už od úsvitu historie. Především ořechy samotné — tedy zralé plody, ale i dřevo, které je velmi kvalitní a navíc relativně rychle roste. Listy, slupky ořechů a kůra se používá v léčitelství, kosmetice nebo barvířství. Ostatně kdo četl Rolfa zálesáka, tak ví, že právě odvar z ořešákové kůry je …

Tohle si přečtuNezralé ořechy

Rajčata

Já vím, že tentokrát jsem úplně mimo sezónu, ale chci vám představit princip věčné lahve a mám fotku jen s těmi rajčaty. Tak mi přijde rozumné se o nich rozepsat. Zejména když výsledek s domácími nezralými byl fakt výborný. Na rozdíl od pokusu s těmi, která jsou takhle v zimě ke koupi. Věčnou lahev jsem zakládala někdy na podzim, původně asi …

Tohle si přečtuRajčata