Den domácího fermentátora

Na posledním fermentačním workshopu padl dotaz, jak vypadá můj typický den a kolik fermentovaných věcí tak asi sním. Ten dotaz se mi moc líbil, ale abych nezdržoval praktickou část, shrnul jsem to do asi tří vět. Proč to ale nehodit na digi papír? Internet snese všechno a beztak ho přesně kvůli tomu člověk vynalezl. Ráno Házim v 7:15 …

Tohle si přečtuDen domácího fermentátora

Kynárna, jogurtovač a domeček na plísně v jednom

Jsem humanitního vzdělání a pohybuju se okolo vzdělávání a pomáhajících profesí. Má technická zdatnost končí u sešroubování jednodušších kusů nábytku z IKEA. Ovšem vyrobit si domácí kynárnu, jogurtovač a hlavně líheň na ušlechtilé plísně je zcela v prostoru mé komfortní zóny, co se náročnosti na šikovnost týče. Jako kynárna pochopitelně funguje i domácí pekárna — ale ta má poměrně vysoký příkon a minimálně ta, kterou … 

Tohle si přečtuKynárna, jogurtovač a domeček na plísně v jednom

Startéry

Startér je něco, co obsahuje kulturu kvasinek, bakterií nebo plísní, kterou chceme rozmnožit, aby nám vyrobila požadovanou potravinu. Bakterie a kvasinky si v rámci evoluce vyvinuly nejrůznější mechanismy, jak přežít, a zahrnuje to i postupy, jak zabránit množení nežádoucích organismů. Třeba výrobou kyseliny mléčné, která okyselením prostředí znemožní konkurenčním živočichům sežrat to, co chtějí sežrat laktobacily. Takže pokud do … 

Tohle si přečtuStartéry

Internetový kvas — český

Co stojí za návštěvu, když se o kvašení a kysání chcete dozvědět víc? Začneme českým rybníčkem — toho nebude moc.Základními zdroji jsou dvě dámy s vlastními statky — Klára z Kopce a Lenka ze Dvora. U Kláry naleznete především pečlivě zpracované návody, jak na sýry a další mléčné produkty a jak na kvas a kvasové pečivo všeho druhu. Ve Dvoře zase mají recepty na tempeh a miso — tedy fermentované sojové … 

Tohle si přečtuInternetový kvas — český

Křís

Křís je taková ta bělavá mázdra, která se vám může utvořit na povrchu toho, co právě kvasíte. Může za ni kvasinka, nejčastěji dokonce Candida mycoderma nebo Candida krusei, případně někdo z rodu Pichia — seznamte se, prosím. Některé kvasinky, které tvoří křís, jsou potřeba při fermentaci kakaových bobů, ale nikde jinde je vidět nechcete. Vznikají tam, … 

Tohle si přečtuKřís