Mangostan

21. ledna 2013; přečtete za 6 minut


Opice skáčou přes kapok a mangostan
Mám ve větvích opice rád
Když skáčou a skáčou přes kapok a mangostan 

Konstantin Biebl

No dobrá, tak skáčou přes rambutan. Na druhou stranu — mangostan může růst hned vedle. Sice mu právě končí sezóna, ale lodě, které dováží čaj a kávu plují celkem dlouho a mangostan se díky antibakteriální slupkou moc nekazí, bude se ještě pár týdnů objevovat v regálech s exotickým ovocem nebo v asijských speciálkách.

Pravidelní čtenáři doufám zbystřili hned u té zmínky o antibakteriálních vlastnostech. Ano, mangostan je ukrutně zdravý a funguje také jako zlepšovač vlastností kysaných produktů, chrání před nežádoucí kolonizací plísněmi a má i další vlastnosti — takové přírodní éčko…
Má to jeden základní háček. Lahodné chuti je ta bílá dužina.

Ta ovšem neobsahuje nic moc léčivého kromě trošky C vitamínu, cukrů, vody a aromatických látek. Hlavní účinné složky se najdou v perikarpu a exokarpu — tedy ve šlupce a ve fialové hmotě okolo mezokarpu — dužiny. Klíčovou součásti těch účinných látek jsou taniny, tudíž je to hořké a svíravé. Hodně. Hodně moc.

Kromě antibakteriálních látek je mangostan plný antioxidantů, polyfenolů a adstringentů. Prokazatelně zabírá na trávicí problémy, je výborný na kosmetické použití a vypadá to, že by i jako podpůrná látka při léčbě rakoviny mohl něco dokázat. Výrazně zlepšuje fungování mikroflóry dobytka při trávení.

Mangostan bylo jednu dobu zakázáno dovážet do USA kvůli obavě ze zavlečení nežádoucího hmyzu. To celkem pomohlo rozšíření jeho pověsti o zázračném léku (no považte, vláda to zakázala!) a z džusů s nepatrným obsahem extraktu se stal předražený hit (výrobky z mangostanu nebyl problém dovážet, tam už hmyz nebývá). Vyrobit džus, kde by bylo vyšší než homeopatické množství šťávy z mangostanových šlupek, sice možné je, ale je to prakticky nepitelné, pokud zrovna skutečně neležíte na onkologickém oddělení a není vám všechno fuk. Takže v takovém džusu nějaký nula nula nic podíl mangostanového extraktu je a zbytek jsou běžné ovocné šťávy. I přesto se mangostanové nápoje staly takový hitem, že jiným prodejcům stálo za to je využít jako negativní vzor, který je, na rozdíl od jejich skvělé kávy s prastarým čínským chorošem (sic), drahý, neamerický a neúčinný. Reklamní video je naprosto skvostné ;-).

Serioznější vysvětlení, proč ten džus sice neškodí, ale antioxidanty tam dodává všechno ostatní, neb mangostanu je tam málo, najdete zde.

No nic — proč o tom vlastně píšu?

Protože mangostan je zlepšovač kvasných procesů a protože lze využít i kosmetické účinky.

V našich klimatických podmínkách se do tradičních kysaných produktů — třeba do rychlokvašek — přidávají vinné, rybízové nebo višňové listy. Obsahují totiž enzymy, které zabraňují rozpadu celulózy v průběhu fermentace, a tak zůstane zelenina křupavější. Ovšem pokud si v létě tyto listy nenasušíte do zásoby, a přesto chcete kysat věci i během zimy bez rozpliznutí květáku, začnete hledat něco jiného. A objevíte, že podobný efekt mají taniny. Třeba v čaji nebo v tom mangostanu. O čajových listech při mléčném kvašení taky něco přibude, jen to zatím dozrává ve sklepě.

Kromě tohoto efektu podporujícího křupavost tam taky najdete ony antioxidanty a antibakteriální látky, které ovšem nenapadají ani chtěnou saccharomycesu, ani chtěné laktobacily. Takže přidáním mangostanových šlupek zvyšujete šanci, že se vám tam nenastěhuje žádný nevítaný host.

Původně jsem na mangostan narazila při hledání podkladů pro to, jak vyrobit nukazuke — a lžíce přidaná do otrub nijak neovlivňuje chuť. Asi taky nebude v menším množství vadit v nějakém nálevu, ale musíte tak trochu počítat s tím, že ve výsledné chuti bude i hořký tón.

šlupky, o které tu jde
v odkazu je stránka velkododavatele z Thajska

Nemůžu si ale rozhodně vynachválit efekty rozmixované a fermentované mangostanové pasty na pleť. To je ten hlavní důvod, proč o této potvoře píšu. Celkem zázračně funguje na podrážděnou pokožku a různé lišeje a tipla bych si, že i s akné by to mohlo pomoci (zaplaťpánbůh nemusím testovat na sobě). Zároveň to celkem účinně stahuje póry a ty antioxidanty taky nejsou k zahození (pomáhají zpomalovat stárnutí pleti).

Má ovšem jednu základní vlastnost — ten hlavní polyfenol je fialovej a barví. Narůžovo. Ta barva se celkem blbě smejvá, ale po pár hodinách ji pleť vstřebá. Je sice možné používat cíleně mangostanovou šťávu jako líčidlo (v prodeji se tomu říká liquid rouge), ale pokud to chcete jako ozdravnou kůru, tak to chce večer po očištění pleti a případném napaření horkou vodou namazat lehce onou pastou a nechat působit přes noc. Budete sice prvních pár hodin poněkud narůžovělí, ale polštář mi to nenabarvilo a ráno už mám zase svou běžnou barvu. Pokud máte spíše sušší pleť, smíchejte mangostanovou pastu s nějakým krémem, celkem citelně to stahuje. Používám to párkrát do týdne, když zrovna večer pleť nevypadá moc spokojeně a zatím to funguje výborně. Zkoušela jsem lžíci přidat do hennové pasty na vlasy, jako že by to zesílilo červený odstín, ale nějak to nezabralo.

A jak tedy tu pastu vyrobit?

Rozpis na cca 400 ml:

  • 4 mangostany
  • 1 dcl syrovátky
  • lžička soli

Omyjte mangostan, kdo ví, kudy putoval. Rozřízněte ho, vyndejte dužinu. Zbytek (bez stopky) dejte do mixéru spolu se syrovátkou a solí. Rozmixujte dohladka, přendejte do vyvařené nádoby, nejlépe s kvasným ventilem (návod na výrobu z pet víčka a hadičky do akvárka zde) a nechte při pokojové teplotě pár dní kvasit. Posléze uchovávejte v chladu.

Pokud to nebudete chtít používat jako činidlo do kvasných procesů, ale jen pro kosmetické účely, tak to rovnou rozmixujte s nějakým olejem, který vám dělá dobře na pleť (arganový, avokádový, jojobový apod.). Bude se to snáze vstřebávat a nebude to na obličeji při zasychání „tahat“. Jen to pak s tím olejem nanášejte na ještě vlhkou kůži.

Zuzka Ouhrabková

Blog jsem pro vás začala psát v roce 2012 z nadšení nad knihou Síla přírodní fermentace od Sandora Katze, kterou jsem i později přeložila, a od té doby už mě tato obskurní záliba v oprašování mikroorganismů nepustila.

Profesionálně se věnuji práci na projektu Paměť národa pro neziskovku Post Bellum.

Umím vymyslet kvašenou recepturu či vám poradit co kvasit ve vaší kavárně/bistru/nálevně. Fakt mi jdou nejrůznější rešerše Pro veřejnost pořádám i praktické workshopy, v případě zájmu mi prosím pište na e‑mail.



1 komentář

  • Zdravím Vás Zuzanko. To jste mi tedy dala zasláním své adresy na Váš blog. Už dva dny nedělám nic jiného, nežli u Vás listuju. A mohu zatím říct, že nejsem o nic chytřejší, jenom snad v tom, kolik toho vlastně nevím. Děkuji Vám zatím za čtení a pak se přihlásím i osobně. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *