Bobule II: tekutiny

Pokud jste si z podzimního výletu přinesli dostatečné zásoby volně rostoucích bobulí, ráda bych vám nabídla pár nápadů, co s nimi udělat. Některé budou zahrnovat kvašení, některé nikoliv. A pokud nevíte, co jde sesbírat a sežrat, tak si přečtěte předchozí článek. Budete-li sbírat volně rostoucí věci, o kterých si nejste jistí, jestli je to skutečně ono, zkontrolujte to pak ještě …

Tohle si přečtuBobule II: tekutiny

Pampelišky od čumáčku po ocásek

Pampeliška je jednoznačně královnou jarních bylinek. Roste všude, krásně kvete a když ji vydloubete někomu z pozemku, většinou bude rád, že ho zbavíte velmi odolného plevele. Přitom je smetánka velmi prudce jedlá a léčivá — dá se z ní sníst naprosto všechno (tedy kromě té konečné chlupaté bambule). A velká část z toho se dá zkvasit. Takže hurá na louku!Co v pampelišce najdeme? V kořeni …

Tohle si přečtuPampelišky od čumáčku po ocásek

Kořeny — obecný návod na limonádu

Dva kořeny se pod jedlí ke klepům z lesa sesedly.Co do vrcholků vítr vnes, zde dole přijde na přetřes.Veverka, teta stoletá, punčochy přitom doplétá.Knik, pípne ten a knak zas ten. A vystačí s tím celý den. Dva Kořeny Ch. Morgerstern ( v překladu J. Hiršala) O využití kořenů (a oddenků, pro zjednodušení to v článku všechno pojmenovávám kořeny) pro výrobu limonád …

Tohle si přečtuKořeny — obecný návod na limonádu

Chicha — pivo starých Inků

Chicha je tradiční, lehce fermentovaný nápoj z Jižní a Střední Ameriky. Inkové, Mayové, Toltékové a podobné osvícené národy to pili a pijí dodnes a právě i díky zázračným vlastnostem číčy odvibrovali do lepších vesmírů, tesali zázračné kalendáře, čmárali po planinách a tak. No, kdo byste chtěli vědět, jak to s těma americkejma předkolumbovskejma kulturama bylo v reálu a jak a proč příběhy o nich tak ovlivnily v posledních …

Tohle si přečtuChicha — pivo starých Inků

Ocet

Ve stále přiostřujícím se boji proti NWO je ocet hlavním pomocníkem každého správného orgoníka. Takže začněte vyrábět ocet a rozhánějte zlé chemtrails! A ta teorie s octováním je fakt ještě lepší než pravidelné klystýry nebo hladovění s kayenským pepřem. No nic. Zastánci teorií, které prý vedou k úplnému vyčištění a osvícení tvrdí, že jablečný ocet po ránu a na lačno léčí všechno. …

Tohle si přečtuOcet

Lopuchový a pampeliškový kořen

Kořeny a kysat? Více než dobře. Kořeny hvězdicovitých a zvonkovitých rostlin totiž obsahují inulín, tedy rozpustnou vlákninu a hlavně prebiotikum. A prebiotikum je všechno, co je lahůdkou pro probiotika — tedy třeba laktobacily. Takže kořeny kvasí rády a velmi ochotně. Inulín je obsažen třeba i v cibuli, takže komu se nechce kopat kořeny, tak tam vrazí cibuli. A kdo nemá cibuli, tak použije topinambur — to …

Tohle si přečtuLopuchový a pampeliškový kořen

Nepovedené pokusy — aktualizace 7.1. 2015

Mám takové temné tušení, že tohle bude pravidelně aktualizovaný článek. No ale co — publikovat negativní výsledky je důležité! Křís Na mém první řepném kvasu mi narostl křís. Zbavovala jsem se ho mechanicky a hřebíčkem. Řepa dopadla rozumně a protože to byl malý vzorek, tak jsem ji stihla sníst dřív, než by ji candida plně kolonizovala. Ale v nějakém pominutí …

Tohle si přečtuNepovedené pokusy — aktualizace 7.1. 2015

Kefír

Kefír je nápoj, který je vyroben pomocí kefírových kultur. Obecně se dají potkat dva základní typy — mléčný a vodní. Kefírová zrna, která to mají na starosti, vypadají jako malé květáky nebo želatinové krystaly. Tyto slouží jako obydlí pro kolonie nejrůznějších bakterií a kvasinek. Mikroorganismy si je v kooperaci staví (polymerují) z tuků, bílkovin a sacharidů (mléčný typ) nebo z cukrů a minerálů obsažených …

Tohle si přečtuKefír

Zázvorovky

Zázvorové pivo, neboli pirátský grog je něco čím prostě musím začít, když dojde na praktické návody a recepty. Proč? Protože nejlepší vařila kuchařka od pirátek Nancy a Peggy, přece! …A na zalití všech těch dobrot jim dala kuchařka porcelánový džbán plný pirátského grogu, i když někdo by si byl mohl myslet, že je to limonáda. Ale ať už …

Tohle si přečtuZázvorovky