Symbiotický půst VIII: šestý týden — Levanta

Začátkem února ten plán na postní články vypadal jako prima nápad. Ovšem během března začaly události houstnout a čas se nejspíš někam vypařuje. A tak s obrovským vděkem využívám nabídky Rachada — Michala Huga Hromase, že jeden díl napíše. Rachada si můžete poslechnout na Radiu Wave, ale hlavně si můžete jeho jídlo dát v Herbivore na Rašínově nábřeží v Praze nebo si … 

Tohle si přečtuSymbiotický půst VIII: šestý týden — Levanta

Torši

Na počátku léta jsem našla několik ohromně zajímavých tureckých receptů na kvašenou zeleninu. Něco jsem naložila a rozepsala pár článků, jenže pak Turci začali bombardovat Kurdy. Což, přiznám se, je něco, co moc neumím zkousnout. Umožňujeme našemu spojenci ve velkém rozjet další genocidu. Navíc když se letos připomíná 100 let od genocidy arménské. A když Kurdové jsou … 

Tohle si přečtuTorši

Mléčné nápoje do horkých dní

Hledáte podobně jako já, jak se ochladit? Ideální je obrátit se k tradicím zemí, které se s horkem potýkají historicky dlouhodobě — tam mají všelijakých řešení spoustu. No dobře, tropické ráje to umí řešit skvěle, ale čerstvá kokosová voda, před vteřinou vymačkané dokonale dozrálé ovoce a kvalitní rum nejsou úplně dostupné pro každodenní potřeby běžného středoevropana. Ovšem Blízký a Střední východ, … 

Tohle si přečtuMléčné nápoje do horkých dní

Kišk — fermentovaný bulgur či jiné krupky

Kišk či kašk je blízkovýchodní mléčně fermentovaná obilovina, která se používá buď na zahuštění omáček, anebo jako kaše. Kořeny má v dávném starověku a je příbuzný s balkánskou trahanou. Navíc v sobě obsahuje dostatek bílkovin, čímž se stává sám o sobě plnohodnotným jídlem a je instantní a lehký. Tedy zajímavá varianta jídla na hory. Výroba je extrémně nenáročná: vezmete bulgur (nebo třeba ječné … 

Tohle si přečtuKišk — fermentovaný bulgur či jiné krupky