Burčák, sangria a švestky — podzimní limonády

Slovo burčák v nadpise je poněkud zavádějící. Respektive můžete si burčák vyrobit doma — stačí mít dostatečné množství hroznového vína, vylisovat mošt a přidat kvasinky nebo nechat rozkvasit na slupkách nadivoko. To co vám chci nabídnout je hroznový kefír a švestková limonáda. Hroznový kefír aka kyselý burčák suroviny na 1 litr: 750 ml hroznového džusu či moštu 250 ml vodního kefíru, …

Tohle si přečtuBurčák, sangria a švestky — podzimní limonády

Bobule II: tekutiny

Pokud jste si z podzimního výletu přinesli dostatečné zásoby volně rostoucích bobulí, ráda bych vám nabídla pár nápadů, co s nimi udělat. Některé budou zahrnovat kvašení, některé nikoliv. A pokud nevíte, co jde sesbírat a sežrat, tak si přečtěte předchozí článek. Budete-li sbírat volně rostoucí věci, o kterých si nejste jistí, jestli je to skutečně ono, zkontrolujte to pak ještě …

Tohle si přečtuBobule II: tekutiny

Zelí kysané s vínem

V knížce Konzervujeme po celý rok je zajímavý recept na kysané zelí, které je ovšem s jalovcem, s hrozny a zalité bílým vínem. Výsledkem je celkem dost kyselé zelí, protože víno zoctovatí, ale je to příjemná chuť a stojí to za experiment. Němci na to dokonce mají vlastní slovo: weinsauerkraut. A je to to autentický způsob, jak zelí kysají v Alsasku.V …

Tohle si přečtuZelí kysané s vínem

Vománkový víno

Zkvasit se dá snad vážně všechno a omezovat se jen na převahu mléčného kvašení by byla škoda. Ale protože s alkoholovým kvašením moc zkušeností nemám, článek o domácích ovocných vínech napsal Chekotay, jehož domovský blog najdete zde. Díky moc! Něco málo o domácí výrobě vína Víno prospívá ženám, pakli je mužové pijí, a tolik je jisté, že k tomu čepce nepotřebují, …

Tohle si přečtuVománkový víno