Tonic

Když už tu mám návod na domácí gin, tak je k němu taky potřeba domácí tonic — to dá rozum. A samozřejmě že zkvašený…Jde o sirup, který se přidá do vodního kefíru. Půjde to i s cukrovým nálevem na zrna mléčného kefíru nebo když necháte rozkvasit sladkou vodou s trochou nějaké syrovátky a špetkou droždí (bez toho vám to nebude dělat bublinky). Receptura …

Tohle si přečtuTonic

Perilovo-kopřivová limonáda — aneb bojujeme proti alergiím

Dorazilo jaro, začala jsem kýchat. Uvidíme, jak to dopadne letos, protože tentokrát budu připravena a budu proti alergické reakci bojovat limonádou. Kvašenou, pochopitelně. A to z kopřivy, perily a rozmarýnu. To jsou totiž bylinky, které by právě se sennou rýmou měly i pomáhat. Tak uvidíme. Co je perila? Perila je asijská fialová kopřiva. Už jsem jí věnovala článek — Korejci …

Tohle si přečtuPerilovo-kopřivová limonáda — aneb bojujeme proti alergiím

Vodní kefír

Dostala jsem vodní kefír. Dlouho jsem odolávala, že ho nepotřebuju, protože mám přece mléčný. Ale nakonec ho mám doma a limonády jedou docela ve velkým. Nutno naznat, že vypít litr šumivé malinovky během dne je výrazně jednodušší, než vypít litr mléčného kefíru. A vzhledem k tomu, že roste, byť pomaleji než mléčný, a začínám ho rozdávat, tak je potřeba …

Tohle si přečtuVodní kefír

Ostrý cider — panacea neboli všelék

S počátkem podzimu se letos na anglicky psaných blozích, kde se něco kysá, začal objevovat fire cider. A protože to je recept z kategorií „divné — nutno zkusit!“, naskládala jsem do sklenice chilli, křen, cibuli, česnek, zázvor, citron, kurkumu a zalila to jablečným moštem a byla nedůvěřivá a zvědavá. Kupodivu se to přeměnilo na pikantní, vcelku chutnou tekutinu plnou všeho, co člověk …

Tohle si přečtuOstrý cider — panacea neboli všelék

Mléčný kefír prakticky

Vzhledem k tomu, že se mi opakovaně stalo, že osoby prokazatelně inteligentní, gramotné a sečtělé se mě po přečtení článku o kefíru a syrovátce stále ptaly, co vlastně s těmi zrny mají dělat, naznala jsem, že bych asi měla sepsat něco vyloženě praktického, bez mnoha odboček a s návody pro případy, když se nedaří. A tady tedy je. Je to vcelku hodně …

Tohle si přečtuMléčný kefír prakticky

Ledový čaj

Jeden aktuální příspěvek, než se zase ochladí. Ti, kdo pěstují kombuchu moc dobře vědí, že čaj a nakyslá probiotika dohromady fungují velmi dobře. Jenže co my, kteří kombuchu nemáme? Přeci jen je to velmi podezřelé mycelium (oprava korektora: celulózum). Nám dá příprava ledového čaje s příznivou mikroflorou o trochu víc práce než chovatelům kombuchy. Ale ne o moc. A takhle …

Tohle si přečtuLedový čaj

Květové limonády

Jarní květy už jsou sice většinou fuč a ty, co kvetou začátkem léta, zase čekají, až bude teplo, takže teď je takové hluché období. Na druhou stranu většina léčivek se ke květu teprve chystá, a tak bych vám ráda nabídla další z metod, jak je uchovat — totiž udělat si z nich limonádu nebo sirup, který se pak dá rozkvasitV podstatě …

Tohle si přečtuKvětové limonády

Březová míza

Máloco je tak tradiční a slovanské, jako březová šťáva. Marie Úlehlová-Tilschová jí věnovala celou kapitolu. K přečtení je zde. Alergie na březový pyl mi neomylně oznámila, že pro letošek je konec se sezonou sběru stromové mízy — a tak tenhle článek může vyjít. Záměrně ho publikuji až po krátké sezóně, kdy jde mízu z břízy čepovat — v rámci zákonů o ochraně dřevin jde totiž …

Tohle si přečtuBřezová míza

Kořenové pivo čili root beer

Kořenové pivo je jeden z ikonických nápojů tradiční kuchyně Spojených států. Osadníci si dovezli tradici bylinných fermentovaných nápojů — lopuchové pivo je v anglických rukopisech zmiňováno už ve 13. století. A na jihovýchodním pobřeží Nového Světa pak našli kašťu a přestup — strom a keř s velmi aromatickými částmi — sassafras a sarsaparilu. Přestup navíc obsahuje vysoký podíl saponinů, takže nápoj s jeho extraktem umí pěnit podobně …

Tohle si přečtuKořenové pivo čili root beer

Kořeny — obecný návod na limonádu

Dva kořeny se pod jedlí ke klepům z lesa sesedly.Co do vrcholků vítr vnes, zde dole přijde na přetřes.Veverka, teta stoletá, punčochy přitom doplétá.Knik, pípne ten a knak zas ten. A vystačí s tím celý den. Dva Kořeny Ch. Morgerstern ( v překladu J. Hiršala) O využití kořenů (a oddenků, pro zjednodušení to v článku všechno pojmenovávám kořeny) pro výrobu limonád …

Tohle si přečtuKořeny — obecný návod na limonádu