Zázvorovky

8. září 2012; přečtete za 3 minuty


Zázvorové pivo, neboli pirátský grog je něco čím prostě musím začít, když dojde na praktické návody a recepty. Proč? Protože nejlepší vařila kuchařka od pirátek Nancy a Peggy, přece!

…A na zalití všech těch dobrot jim dala kuchařka porcelánový džbán plný pirátského grogu, i když někdo by si byl mohl myslet, že je to limonáda. Ale ať už to byla limonáda nebo grog, měli žízeň a chutnala jim výborně. …

Arthur Ransome Trosečníci z Vlaštovky

Jako malá holka jsem Ransomeho knížky milovala. Zrzavé pirátky jsou nejlepší. Všichni tam pijou zázvorovou limonádu. Teda grog. A já ho chtěla pít taky, ale jaksi v půli osmdesátých let se čerstvý zázvor v ČSSR vážně nevyskytoval.

Nějakou dobu po revoluci se tu objevily lahve Canada Dry, a že prý je to ginger ale. Jenže houby houby, zlatá rybko. Bylo to sladké, s bublinkami a zázvor v tom nebyl cítit.

V rámci gymnaziálního jazykového pobytu v Anglii jsem pak pochopitelně automaticky hledala grog — tedy ginger beer. Vzhledem k nízkému kapesnému jsem ochutnala nějakou nejlacinější verzi. Zázvor v tom byl a bylo to o něco lepší než Canada Dry. To bylo ovšem asi tak všechno. Tak jsem to holt zařadila mezi britská specifika, jako jsou octové brambůrky, zelný toust nebo cornwallské pastries, jejichž původní recepturu jistě dal dohromady nějaký duchovní příbuzný Kolíka Aťsepicnu.

Jenže pak jsem o mnoho let později někde dostala ochutnat domácí kvašenou droždím a ta byla výborná. Když jsem před pár měsíci zjistila, že mě baví věci kysat, tak jsem se dostala i k receptům na přírodně a mléčně kvašenou limonádu. Nejen na zázvorovou, ale i na další varianty — pampeliškovou a lopuchovou. Na ty taky dojde. Stay tuned…

Čerstvý zázvor mám moc ráda, je léčivý až na půdu. Najdete o něm samostatný web a prý je velmi snadné si ho vypěstovat doma. I když je teď oddenek dostání úplně všude, bývá napadený plísní a asi neodolám a zkusím si ho i zasadit.

Co jsem to… jo zázvorová limonáda…

Vnitřní šílený vědec mi našeptal, že když už teda chci kvasit tak nějak se štábní kulturou, tak že to je ideální věc na experiment. A měl pravdu. Rozhodla jsem se otestovat tři metody kvašení — pomocí vinných kvasinek, pomocí droždídivokým kysáním. Podrobnosti o přípravě najdete v jednotlivých článcích.

Pro všechny jsem použila směs 5 % zázvoru, 20 % cukru a 75 % vody a na pití jsem to pak ředila vodou, víceméně v poměru 1:1, pila to vychlazené s ledem a případně do toho hodila nakrájený citron a trochu máty.

Jednoznačně vyhrála mléčně zkvašená verze s přírodními kulturami jen ze samotného zázvoru. Trvala sice nejdéle, ale měla nejzázvorovější chuť, nevyžadovala žádné kvasné kultury a léčivý efekt zázvoru se násobí přítomností laktobacilů, že. A jde použít jako základ pro další limonády.

Tak se nebojte, nastrouhejte zázvor a nachystejte soudky na grog.

Zuzka Ouhrabková

Blog jsem pro vás začala psát v roce 2012 z nadšení nad knihou Síla přírodní fermentace od Sandora Katze, kterou jsem i později přeložila, a od té doby už mě tato obskurní záliba v oprašování mikroorganismů nepustila.

Profesionálně se věnuji práci na projektu Paměť národa pro neziskovku Post Bellum.

Umím vymyslet kvašenou recepturu či vám poradit co kvasit ve vaší kavárně/bistru/nálevně. Fakt mi jdou nejrůznější rešerše Pro veřejnost pořádám i praktické workshopy, v případě zájmu mi prosím pište na e‑mail.



12 komentářů

  • Tak do divoké zázvorovky jdu! :o)

  • Díky za tipy! Zkusím. Momentálně kvasím zázvorovku s objednanými kvasinkami z USA, jmenuje se to Ginger Beer Plant (GBP) a je vynikající!!

  • ANO! Lastovicky a Amazonky…tie si musim niekedy znovu precitat 🙂 ..super clanok, diky za recepty..idem hned dnes vyskusat!

  • Ahoj, ten link na divokou zázvorovku potřebuje upravit na http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog.html

    Díky za tvůj web! Už jsme to kdysi zkoušeli droždím a bylo to skvělý! Tentokrát zkusím divoce.. 🙂

  • Proč odkaz na divokou zázvorku není v článku taky klikatelný? Ale naštěstí po překopírování je funkční, takže vyzkouším. Zázvorovou limonádu jsem zatím vždy dělal jen za použití aromaticky neutrálních vinných kvasinek (používaných na rozkvášení sektů) a je to moc fajn pití.

  • Anonymní

    pěstování zázvoru: onehdy jsem u vietnamců v Praze koupila zázvor s pupeny, už mi rostou ve vodě z hlízy první lístky a zvažuju přesazení…Mia

    • Jo jo, jeden mi roste v květináči — na podzim bude mladý zázvor na nakládní k suši (ten běžně prodávaný je moc vlánkiný a palčivý)

  • Marek

    Dobrý den, pořídil jsem si GBP a začal fermentovat. Přišlo to vhod, protože jsem po Vánocích potřeboval oddech a tak jsem si naordinoval suchý měsíc. Hned třetí byla super — dal jsem si sklenici chlazené zázvorovky a spokojeně odškrtl další den bez alkoholu. Trochu mě mátlo, že se mi trochu točí hlava. To bylo i další dny a tak jsem si koupil alkoholtester. Dal jsem si sklenici a … nadýchal jsem 0,2 promile ?. No a pak mi došlo, proč mé suché období se moc nelišilo od toho předchozího ?

    • Jo, upozorňujeme na to vždy v novějších článcích i v návodu na GBP — co bublá, tam je pravděpodobně i nějaký alkohol a ze zázvoru ho bývá docela dost, klidně i nižší jednotky procent.
      PS: běžně dostupné levnější alkohol testery jsou nejen dost nepřesné zvláště na spodní hranici, ale ještě navíc se do nich nesmí dýchat hned po vypití alkoholu, opotřebuje se jim pak rychle ta polovodičová součástka. V praxi to pak vypadá tak, že si ho uživatel koupí, vypije malé množství, hned do testeru foukne, sníží mu životnost párami z úst a nedozví se vůbec nic o obsahu alkoholu v krvi, kde se to malé množství skrz játra zmetabolizuje za pár desítek minut (což by na odběru už nešlo ani změřit).

  • Marek

    Jj — proto jsem použil certifikovaný, jednorázový a to 20 min. po konzumaci. Ale není to žádný problém — jen jsem si to prostě neuvědomil.

Napsat komentář: Agnes Knoblochová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *