Divoké kvašení - bible všech kysačů

Sandor E. Katz
Klíčovou knihou pro filosofii a praxi domácího fermentování potravin na začátku 21. století je Wild fermentation Sandora Ellixe Katze - kysacího obrozence a fetišisty. Katz patří ke generaci vzdělaných Američanů, kteří se po divočejší fázi v mládí vrhli na permakulturu, veganství, DIY a podobné záležitosti. Sám sebe popisuje jako postvegana. U něj má zájem o zdravé jídlo ještě významný zdravotní význam. S. Katz je pacientem s AIDS. A to už přes třináct let. A právě dostatku přirozeně fermentované potravy připisuje významný podíl na tom, že funguje v běžném životním rytmu. Tedy v rytmu chlápka, který žije na farmě, pěstuje a kysá věci, píše knihy a jezdí  přednášet po celém anglosaském světě a půlce Evropy o tom, že kvasit doma není nic složitého a že je to naopak velmi zábavné. Naživo ho můžete zhlédnout  také na  jeho Youtube kanálu.

Wild fermentation je výborná kniha. Jasně, srozumitelně a především bez ezoduchomorných keců vysvětlí, proč je dobrý nápad jíst přírodně fermentované jídlo, vysvětlí základy a především nabízí recepty ze všech konců světa a ze všeho, co jde fermentovat - mléko, obiloviny, zeleninu, ovoce, listí, luštěniny, vína, piva, octy. A zároveň k tomu dostanete i recepty na další zpracování fermentované suroviny. Dodá do toho šálek DIY (Do It Yourself) filosofie a celé to zaobalí do přirozeného a čtivého stylu. A vy se najednou přistihnete, že to přece musíte zkusit, že na tom nic není. A o týden později, při ochutnávce prvního zkysaného produktu zjistíte, že to sice je magie, ale snadno dostupná. Trocha zeleniny, soli a tolik radosti.

Kniha je ke koupi na jeho stránkách či na Amazonu (včetně elektronické podoby). Je taky dohledatelná k upirátění. Letos vyšla The Art of Fermentation - o deset let zkušeností bohatší s rozšířeným záběrem na živočišné produkty.

Kromě knihy samotné stojí za návštěvu i web divoké fermentace. Najdete tam nejbohatší zdroj odkazů na další fermentační stránky (v anglickém jazyce), blog Sandorkrauta a nabídku jeho seminářů. Ale především diskuzní fórum, kde najdete odpověď na jakoukoliv otázku, která vás ke kysání kdy napadne. A pokud ji tam už někdo nezodpověděl, tak se kultura kysačů spojí a odpověď vám najde.

Zároveň tam také nalistujete Sandorův blog s velmi pokročilými recepty. Třeba na fermentovanou Bloody Mary. Potřebujete jen pár ingrediencí: rok starou fermentovanou rajčatovou šťávu, dvě léta zrající fermentovanou chilli omáčku, sůl, pepř a worcester. No copak vás neláká zjistit, jak chutná zkysaná rajčatová šťáva poté, co někde rok dozrávala? Prozatím mohu pouze ukázat, jak vypadá.

zdroj:  http://www.wildfermentation.com/fermented-bloody-mary-cocktail/ 

Update březen 2014Wild fermentation vyjde česky v nakladatelství Grada. U té příležitosti se koná soutěž o jeden výtisk pro toho, komu se podaří vymyslet nějaký příčetný a prodejný název. Podrobností a místo, kam psát své nápady najdete zde.

Update leden 2015 -  kniha vyšla česky pod názvem Síla přírodní fermentace a pořídit ji můžete u svých knihkupců nebo přímo na stránkách nakladatelství Grada zde.

Komentáře

  1. no ale rajčatová šťáva je jenom ta omáčka. něco tam chybí, jestli to je bloody mary :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat