Wild fermentation vyjde česky!

Hurá, hurá, hurá - právě jsem se vrátila z Holešovic, kde jsem podepsala smlouvu o dílo. Budu překládat úplně klíčovou knihu, která v Americe před šesti sedmi lety spustila kvasný boom - totiž Wild Fermentation od Sandora Katze. Pokud se bude vše dařit tak, jak se má, já budu stíhat termíny a nebohý editor s korektorem, kteří to po mně budou číst, nebudou hospitalizováni s akutními příznaky psychického zhroucení nad stavem českého překladu, mé schopnost rozsévat interpunkci volně po textu anebo z nějaké velmi vypečené hrubky, měla by v nakladatelství Grada tato knížka vyjít ještě do prázdnin.

A u této příležitosti zde a na facebookovém profilu blogu vyhlašuji soutěž o jeden výtisk právě tohoto českého překladu.

Potřebuji totiž pomoci najít nějaký příčetný název v češtině  - Divoké kvašení je sice název působivý a celkem i vtipný, ale přiznejme si, zní (zejména vysloveno v knihkupectví) poněkud debilně. Přeci jen by to chtělo, aby se té knížky prodalo více výtisků, než mám já pravidelných čtenářů, kteří už fermentací jsou nakaženi. Protože když se to bude prodávat, tak je tu i šance, že se překladu dočká třeba Art of Fermentation, které je větší, erudovanější, jde víc do hloubky, a proto je i hůře prodejné, než ta první Sandorova knížka.

Takže komu se jako prvnímu podaří vymyslet název, který se posléze bude skvět na titulu českého překladu, získá ode mne výtisk této knížky (tedy až vyjde). Své nápady zanechávejte prosím v komentářích buď zde na blogu, nebo na facebookovém profilu. V případě, že se sejde více hodně podobných nápadů tomu vítěznému, bude rozhodovat čas přidání.

protože bez korektorů to nepůjde

Update  11.1.2015 -  Kniha vychází pod jménem Síla přírodní fermentace a soutěž vyhrál David Štefka -  Přírodní fermentace je vcelku blízko. Gratulki.

Komentáře

  1. Na knížku jsem moc zvědavá.
    Pár návrhů:
    Jdeme (to) zkvasit
    Kvaš, jako tvoje bába

    OdpovědětVymazat
  2. Kvasíme doma
    (ta druhá potom Umění kvasit/kvašení doma :D )

    OdpovědětVymazat
  3. Nejvíce by se mi líbilo "Bouřlivé kvašení".

    OdpovědětVymazat
  4. No neni to sice nic originalniho,ale zkusil bych Prirodni kvaseni nebo Prirodni (divoka) fermentace

    OdpovědětVymazat
  5. A co třeba Kvašením ke zdraví, nebo Kvašení je hračka

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasné proměny
    Divoké kouzlení
    Dovolené proměny
    Čarování dovoleno

    OdpovědětVymazat
  7. Kvasíme potraviny pro zdraví
    Kouzlo kulinářského kvašení

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím moc - "Kvašení nadivoko" .. na knížku moc těším!

    OdpovědětVymazat
  9. A vzhledem k názvům knížek od Grady mě napadá ještě zcela prozaické "Kvašení" :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já si myslím, že Váš první překlad je náhodou super = Divoké kvašení! ...zní to zajímavě!! a čtenáře vybízí přemýšlet, o co půjde! Mě napadlo dále Kvašení divoké přírody, Nespoutané kvašení nebo Kvaste nespoutaně!, Božské kvašení darů přírody nebo jen Božské kvašení, Božská fermentace, Kvašení s láskou a fantazií, Nová dimenze kvašení, Ohnivé kvašení, Vášnivé kvašení nebo Kvašení s vášní, vůbec bych se nebála dát do toho sílu slova wild!! zdraví Míša Š:)

    OdpovědětVymazat
  11. Kvašení není kouzlení

    OdpovědětVymazat
  12. Divoké kvašení je podľa mňa super názov.
    A čo tak použiť ústrednú vetu blogu: A dá se to zkvasit?
    alebo Kvašení je hračka
    ani Kvasíme doma nie je marné

    Imro N.

    OdpovědětVymazat
  13. A jěště přidávám:) ...: Čarovné kvašení, Kvaste a čarujte!, Rozkvasme to!, Ať se to rozkvasí!, Rozkvaste to naplno!, Už to kvasi!, Zakvasíme, uvidíme. Bouřlivé kvašení. Božské a bouřlivé kvašení. Čistě božské kvašení. At to kvasí samo! Ať se to rozkvasí! Ať to kvasí! Už to kvasí! Tak to kvasím já! Já kvasím nadivoko! Dar od Boha: divoké kvašení. Panenské kvašení. Prapůvodní alchymie: kvašení. Fermentace nadivoko. Kvaste zdivoka! Kvaste divoce! a taky si myslím, že použití věty a dá se to zkvasit? je též parádní!!!!!!!!! zdraví Vás Míša

    OdpovědětVymazat
  14. Přírodní kvašení, Průvodce přírodním kvašením, Základy přírodního kvašení
    Přírodní fermentace...
    Kvašením ku zdraví
    Kvasím, kvasíš, kvasíme
    Zkvaste to!
    Kouzlo/krása kvašení

    OdpovědětVymazat
  15. Nechte to zkvasit
    Zakvasíme
    Seznamte se z kvašením

    Tohle by mě bavilo :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Fuj, hrubka, pardon
    Kvašení pro radost a zdraví
    Kvašení - síla přírody

    OdpovědětVymazat
  17. A co s podtitulkem?
    Divoké kvašení - Průvodce přírodní fermentací potravin/darů přírody
    A už netapetuju, slibuju

    OdpovědětVymazat
  18. Kvaste jako diví

    OdpovědětVymazat
  19. Kvasím, kvasíš, kvasíme!

    Jednoduché a úderné, jako kvašení samo.
    Bude to viditelné, a když se k tomu přidá vhodný podtitulek...
    m.lobel@tiscali.cz

    OdpovědětVymazat
  20. anebo, dnes tolik populární:

    BIOKVAŠENÍ
    aneb
    jak kvasí příroda
    m.lobel@tiscali.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Kvasím dobře, kvasím rád!
    (Průvodce divokým kvašením)

    m.lobel@tiscali.cz

    OdpovědětVymazat
  22. Kvašení - bouřlivá výroba domácích potravin

    OdpovědětVymazat
  23. Hmmm...Mne sa náhodou celkom pozdáva Divoké kvašení. Alebo žeby :Fermentace- co to je? Alebo Kvašení od A po Z.Ale úplne najlepšie by podľa mňa bolO, keby ti bola úvodná veta blogu A jde to zkvasit? To by bola trefa do čierneho.

    OdpovědětVymazat
  24. Kouzlo přírodního kvašení

    Lekarnik7@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  25. Nejsem první, ale hlasovala bych taky pro Přírodní nebo možná Přirozené kvašení. lbar2@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  26. je sice již po termínu ale já bych nad tím názvem knihy nijak nespekuloval...nazval bych ji jednoduše - Přírodní fermentace potravin...to je snad všem srozumitelné a vše vysvětlující...
    bufaloo@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  27. Gratulace k paradni zakazce (pouze s malou spetkou blede zavisti:)), asi by se na to tezko hledal nekdo vhodnejsi nez Vy. S Art of Fermentation jsem prave blazene stravila uplynule 4 svatkove dny. Maly dotaz: jak se divate na Katzuv benevolentni pristup k odstranovani povrchovych plisni (tj. "oskrabejte plisen a zbytek po tim je ok??" Mne se libi jeho nazor, ze clovek nema blbnout se sterilitou, ze bezna cistota a hygiena uplne staci... ale s tou plisni (napr. na kys.zeli) me to zarazilo.
    yannka

    OdpovědětVymazat
  28. Nejjednodussi bude " Divokvas"

    OdpovědětVymazat
  29. Splašené kvašení

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj, stale odkladam nakup originalu neb se tesim na preklad. Jak jsi daleko s prekladem, blizi se vydani do finale? Grada na strakach mlci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyjde na podzimní knižní sezónu, původně slibovaý konec dubna s překladem jsem holt nestihla...

      Vymazat
  31. A teď? Na Vánoce se můžem těšit?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mně odevzdáno. Před prázdninama jsme se dloumlouvali že to vyjde v říjnu, ale pak nastalo jakési ticho.

      Vymazat
  32. nejlepší název je: Narvy to tam a pak se div.

    OdpovědětVymazat
  33. Zdravím, nějaké novinky s plánovanou knihou?
    Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  34. Zdravím Vás. Nemáte nějaké aktuální informace k termínu vydání?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud byla poslední verze koncem minulého týdne schválená do tisku, tak by to mělo vyjít začátkem prosince.

      Vymazat
  35. Tak mně to nedalo a na termín vydání jsem se dotázal i v nakladatelství .. dnes mně přišla odpověď, že tento rok knížka nevyjde. :-(

    OdpovědětVymazat
  36. čímž se vysvětluje, proč mi neodpovídají na maily.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat