Sladový kvas
![]() |
zdroj obrázku zde. |
A protože návštěvníci festivalu si toho taky pochvalovali, tak tady máte recept.
O chlebovém kvasu už jsem psala - návod na tradiční způsob, jak zpracovat staré kůrky chleba nebo ztvrdlý a pozapomenutý celožitný chleba najdete tady v odkazu. Výsledný nápoj je takový světlý, jemné, chlebové chuti. Přesně takový dostanete, když si od бабушки na trhu koupíte láhev s živým domácím kvasem.
Zároveň je minimálně na Ukrajině k dispozici nepřeberné množství více či méně průmyslově vyráběných kvasů - někdy to je jen limonáda s identickou příchutí pečiva, jindy je to onen lehce alkoholický nápoj. Normálně ho dostanete i čepovaný - je to taková výrazně zábavnější varianta naší kofoly. A nejlepší točený, jaký jsem ochutnala, měli ve Lvově v Dzyze - to je taková malá, leč skvělá galerie s kavárnou. Jejich kvas byl hutný, kořeněný, hodně tmavý a výrazné chuti.
Jak takové chuti dosáhnout? Kdybyste použili jenom chleba, byť tu nejtmavší moskvu, kterou dokážete upéct, tak nedosáhnete tak hutného těla. Další přidaný slad je to, co pomůže. Kdo si vaří pivo, tak si narmutuje a scedí slad vlastní a smíchá s rozmočeným chlebem, popřípadě to lze vzít zkratkou a koupit si instantní sladové kafe (kávovinu). Je k dostání třeba v DM drogerii nebo zdravých výživách pod označením malzkaffe. Použít lze i sladěnku nebo jiný sladový extrakt, ale pak už tam nedávejte cukr. Pro tmavou barvu potřebujete extrakt na tmavé pivo. A koukám že se dělá i žitný tmavý slad...
Tmavý, mléčně kvašený sladový kvas
Základ na 4 l:- 500 g starého žitného chleba, případně kůrek nebo suchárků na kvas - ke koupi v ruských speciálkách,
- 4 l vody,
- 1 l vodního kefíru (nebo trochu jiného startéru),
- 200 g rozpustné sladové kávoviny,
- 100 g cukru,
- 100 g rozinek nebo 300 g libovolného čerstvého ovoce - malin, švestek, myrabalánů, jablek apod. Nenahnilé, neplesnivé, ale klidně padané.
- 5 hvězdiček badyánu,
- 1 vanilkový lusk,
- 2 ruličky skořice,
- 1 lžička celého koriandru,
- půl muškátového oříšku nadrceného nahrubo,
- 1 chemicky neošetřený citron,
- cca 2 cm čerstvého zázvoru na plátky.
100 g cukru nasypejte do rendlíku a nechte pomalu zkaramelizovat dotmava. Karamel rozpusťte ve vodě a tu přilijte do kvasu. Dělá se to přilitím a vmícháním vroucí vody do karamelu požadované tmavosti, akorát je to trochu nebezpečné, tak dávejte dobrý pozor, hodně to páří a bublá.
![]() |
Toto není festival Naše Chutě, to je trh ve lvově. A kdo
se nenechá poděsit tím masem,
tak vzadu uvidí lahve s kvasem
|
V případě, že chcete dělat kořeněnou variantu, tak všechno koření svařte ve vodě a vychladlé přilijte do kvasu. Z citronu použijte buď jen žlutou kůru a šťávu (ani jedno nevařte a přidejte to rovnou do kvasu), nebo celý citron rozšmelcujte na kaši či drobné kousky, protože bílá dužina přidá do kvasu trochu hořkosti a tedy i hloubku chuti.
Pokud se vám tam nechce dávat rozinky či ovoce, vezměte dalších cca 200 g cukru a svařte ho na tmavý karamel a přidejte do kvasu.
За здоров'я!
A příští rok se určitě vydejte do Tábora na Naše chutě. Tábor je fakt krásný, se spoustou zajímavé gastronomie a vynikající zmrzlinou v mocca café, turistů tam nejsou přehršle a ten festival je prostě báječný. Tak akorát lidí, skvělé jídlo, víno a pivo, příjemná muzika a organizátoři mají vkus na pozvané řečníky ;-)
Díky, díky, díky!
OdpovědětVymazat