Jak jsme byli v rádiu

9. dubna 2018; přečtete za 1 minutu


Infikovali jsme éter, naočkovali dráťák, inkubovali vlny a zakysali mixák. To bylo totiž tak, že nám zavolala Maškrtnice, že prý se blíží jaro, lidi by se chtěli detoxikovat a kysat víc než kdykoliv jindy, aže by bylo prý záhodno o tom něco říci Našim Národům. No co — povídáme — ve sdělovacích prostředcích se plácají i větší nesmysly, tak co bychom nepřispěli, že.

K budově ČRo to šlo hladce. V předsálím nám poručili vytahat si slámu z bot, na recepci nám sebrali škrabky na mrkev, na detektoru kovu neprošly sušené hříbky (960 mg/kg Fe) a zběžná kontrola biologických zbraní zachytila petku s kombuchou. Zlaté vědomosti uložené v hlavách ale prošly a během třičtvrtěhodinky jsme to nasypali do pásu.

Probralo se domácí kysání zeleniny a jarních výhonků, výhled na jarní houby, podezřelé plísně, zenový přesah psychologie fermentací, dobrotivost vlákniny i romantika kefírových zrn.

Děkujeme Julianě za pozvání, opisný článek je celý zde (doporučujeme i ostatní díly z archivu, třeba ten o skvělém mase Paula Daye) a záznam přikládáme k přehrání níže:

Vláďa Sojka

Na blog Zkvašeno přispívám od roku 2017, zajišťuji technický chod a provádím základní jazykové korektury. Ve svém volném čase samozřejmě kvasím, reinstaluji kávovou kulturu, fotímurčuji houby, peču chleba, chodím po Českém krasu a obdivuji přírodu.

Na mém malém e‑shopu Fermentárum.cz seženete rozličné kultury pro domácí kvašení a literaturu. Pořádám pro veřejnost nepravidelně workshopy a přednášky, přijíždím s tématem fermentování potravin na pozvání do knihoven, škol, domácností, restaurací i na festivaly. Nabízím i individuální online konzultace a přednášky. Kontakt info@fermentarum.cz



2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *