Zkvašeno 3 beta

1. dubna 2020; přečtete za 2 minuty


Nevím, kolik čtenářů jsou pamětníci a pamatují si ještě na první miniaturní vzhled Zuzčina průkopnického blogýsku o obskurních nákazách a shnilém jídle. Já si to tedy pamatuji moc dobře a byl to jeden z důvodů, proč jsem se ke Zkvašno přidal — chtěl jsem lepší technický stav, lepší vzhled, lepší čitelnost. Jednou přestavbou jsme si už v roce 2017 prošli, ale pořád v rámci blogovací platformy Blogger, která sice umožňuje udělat klik-klikity-klik a začít psát štrůdl svých myšlenkových pochodů, ale krom nahrávání obrázků a výměny šablon neumí nic jiného. Navíc má spoustu technických potíží a neduhů, které si táhne z historie a nikdy se jich nezbaví. Čas zvednout kotvy nastal. Vítejte na 3 generaci webu postavené na WordPressu.

Když jsem se do rekonstrukce pouštěl, měl jsem na sebe tyto požadavky:

  • přetáhnout obsah všech článků a stránek (200),
  • provést znovu kontrolu obsahu článků, rozložení prvků v nich a vůbec existence obrázků a videí, případně provést jejich aktualizaci,
  • přetáhnout komentáře,
  • vyrobit hlavní kategorizaci a menu s těmi nejdůležitějšími články a tématy, které prostě každý kvasíř musí chtít číst,
  • mít možnost s webem kdykoliv cokoliv udělat, přidat modul, přeskládat vzhled, zařídit si knihovničku, zkrátka mít modulární systém,
  • opravit odkazy, zjednodušit je a zachovat zpětnou kompatibilitu s těmi starými z Bloggeru,
  • kompletní nová grafika od profíka, výběr čitelných fontů, dobré fungování i na mobilních zařízení.

Všechno se to za tři měsíce podařilo, akorát s tou grafikou jsem nepochodil, grafici jsou zaneprázdnění a tudíž jedeme aspoň na provizorním vzhledu, který jakž takž funguje a poskytuje ergonomii co do čitelnosti. 

Opět mi rukama prošlo skoro 200 článků a opět jsem si uvědomil, jak ohromné množství práce Zuzka doteď v psaní odvedla. Nedávno jsem si sám pro sebe díky pročítání archivu vyzkoušel kvašenou vegetu, která se stala zcela běžnou součástí kuchyňské výbavy, teď při revizi jsem třeba narazil a s hlubokým zájmem pročetl základní přehled jedlých divokých plodů.

Jdeme s tím vším tedy ven, hlavně ať už zase můžeme svobodně psát, protože toho máme přichystaného opravdu hodně.

Děkujeme za přízeň, z redakce zdraví Zuzka a Vláďa.

Vláďa Sojka

Na blog Zkvašeno přispívám od roku 2017, zajišťuji technický chod a provádím základní jazykové korektury. Ve svém volném čase samozřejmě kvasím, reinstaluji kávovou kulturu, fotímurčuji houby, peču chleba, chodím po Českém krasu a obdivuji přírodu.

Na mém malém e‑shopu Fermentárum.cz seženete rozličné kultury pro domácí kvašení a literaturu. Pořádám pro veřejnost nepravidelně workshopy a přednášky, přijíždím s tématem fermentování potravin na pozvání do knihoven, škol, domácností, restaurací i na festivaly. Nabízím i individuální online konzultace a přednášky. Kontakt info@fermentarum.cz



1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *