Zázvorovky

Zázvorové pivo, neboli pirátský grog je něco čím prostě musím začít, když dojde na  praktické návody a recepty.  Proč?  Protože nejlepší vařila kuchařka od pirátek Nancy a Peggy, přece!


"...A na zalití všech těch dobrot jim dala kuchařka porcelánový džbán plný pirátského grogu, i když někdo by si byl mohl myslet, že je to limonáda. Ale ať už to byla limonáda nebo grog, měli žízeň a chutnala jim výborně. ..."

Arthur Ransome Trosečníci z Vlaštovky


Jako malá holka jsem Ransomeho knížky milovala. Zrzavé pirátky jsou nejlepší. Všichni tam pijou zázvorovou limonádu. Teda grog. A já ho chtěla pít taky, ale jaksi v půli osmdesátých let se čerstvý zázvor v ČSSR vážně nevyskytoval.

Nějakou dobu po revoluci se tu objevily lahve Canada Dry, a že prý je to ginger ale. Jenže houby houby, zlatá rybko. Bylo to sladké, s bublinkami a zázvor v tom nebyl cítit.

V rámci  gymnaziálního jazykového pobytu v Anglii jsem pak pochopitelně automaticky hledala grog - tedy ginger beer. Vzhledem k nízkému kapesnému jsem ochutnala nějakou nejlacinější verzi. Zázvor v tom byl a bylo to o něco lepší než Canada Dry. To bylo ovšem asi tak všechno. Tak jsem to holt zařadila mezi britská specifika, jako jsou octové brambůrky, zelný toust nebo cornwallské pastries, jejichž původní recepturu jistě dal dohromady nějaký duchovní příbuzný Kolíka Aťsepicnu.

Jenže pak jsem o mnoho let později  někde dostala ochutnat domácí kvašenou droždím a ta byla výborná. Když jsem před pár měsíci zjistila, že mě baví věci kysat, tak jsem se dostala i k receptům na přírodně a mléčně kvašenou limonádu. Nejen na zázvorovou, ale i na další varianty - pampeliškovou a lopuchovou. Na ty taky dojde. Stay tuned...

Čerstvý zázvor mám moc ráda, je léčivý až na půdu. Najdete o něm samostatný web a prý je velmi snadné si ho vypěstovat doma. I když je teď oddenek dostání úplně všude, bývá napadený plísní a asi neodolám a zkusím si ho i zasadit.

Co jsem to... jo zázvorová limonáda...

Vnitřní šílený vědec mi našeptal, že když už teda chci kvasit tak nějak se štábní kulturou, tak že to je ideální věc na experiment. A měl pravdu. Rozhodla jsem se otestovat tři metody kvašení -  pomocí vinných kvasinek, pomocí droždí a divokým kysáním.  Podrobnosti o přípravě najdete  v jednotlivých článcích.

Pro všechny jsem použila  směs  5 % zázvoru, 20 % cukru a 75 % vody a na pití jsem to pak ředila vodou, víceméně v poměru 1:1, pila to vychlazené s ledem a případně do toho hodila nakrájený citron a trochu máty.

Jednoznačně vyhrála mléčně zkvašená verze s přírodními kulturami jen ze samotného zázvoru. Trvala sice nejdéle, ale měla nejzázvorovější chuť, nevyžadovala žádné kvasné kultury a léčivý efekt zázvoru se násobí přítomností laktobacilů, že. A jde použít jako základ pro další limonády.

Tak se nebojte, nastrouhejte zázvor a nachystejte soudky na grog.

Komentáře

  1. Díky za tipy! Zkusím. Momentálně kvasím zázvorovku s objednanými kvasinkami z USA, jmenuje se to Ginger Beer Plant (GBP) a je vynikající!!

    OdpovědětVymazat
  2. ANO! Lastovicky a Amazonky...tie si musim niekedy znovu precitat :) ..super clanok, diky za recepty..idem hned dnes vyskusat!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, ten link na divokou zázvorovku potřebuje upravit na http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog.html

    Díky za tvůj web! Už jsme to kdysi zkoušeli droždím a bylo to skvělý! Tentokrát zkusím divoce.. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Proč odkaz na divokou zázvorku není v článku taky klikatelný? Ale naštěstí po překopírování je funkční, takže vyzkouším. Zázvorovou limonádu jsem zatím vždy dělal jen za použití aromaticky neutrálních vinných kvasinek (používaných na rozkvášení sektů) a je to moc fajn pití.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. protože se někde něco porouchalo. Díky za upozornění.

      Vymazat
  5. pěstování zázvoru: onehdy jsem u vietnamců v Praze koupila zázvor s pupeny, už mi rostou ve vodě z hlízy první lístky a zvažuju přesazení...Mia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, jeden mi roste v květináči - na podzim bude mladý zázvor na nakládní k suši (ten běžně prodávaný je moc vlánkiný a palčivý)

      Vymazat

Okomentovat