Okurková limonáda

Okurkovka (s tu větším, tu menším podílem přírodní šťávy) se už loni zabydlela v nabídce kaváren. Je poměrně snadné si ji čerstvou vyrobit doma a stejně tak je snadné ji nechat zkvasit. Protože okurky a kvašení jsou kamarádi od té doby, co je lidé začali skladovat. Výsledek je osvěžující, probiotický a hlavně moc dobrý.


Druhý díl okurkového speciálu. První najdete tady.

Okurková limonáda

Ingredience na 1 litr:
  • 500-800 g polních okurek,
  • 60-100 g cukru, medu nebo jiného sladidla,
  • 1 dcl syrovátky (pokud není kefírová, tak přihoďte trošku droždí  nebo vinných kvasinek) nebo 2 dcl vodního kefíru,
  • voda,
  • 1-2 citrony,
  • svazek čerstvé máty.
Okurky oloupejte. Okurková šťáva z neoloupaných plodů je sice krásně zelená, ale prokvašením tam vznikne taková nepříjemná chuť. Nejlepší okurkovou limonádu jsem získala z  polních okurek - z hadovek byla trochu nahořklá a z nakládaček je šťávy málo.

Recept na  mátovo-okurkový koktejl
zde
Pokud máte odšťavňovač, tak prostě odšťavte citrony, okurky a mátu. Pokud ho nemáte, tak je rozmašírujte v robotu na kaši a nechte chvíli macerovat. Pak přeceďte přes plátno a důkladně vymačkejte zbylou tekutinu. Přilijte syrovátku nebo vodní kefír a doplňte vodou do litru. Postupně doslaďte tak, aby to bylo o něco sladší, než by vám chutnalo. Prokvašením se množství cukru sníží.

Nalijte vše do pevné, uzavíratelné sklenice a nechte 12-20 hodin prokvášet při pokojové teplotě. Když už se tlakují oxidem uhličitým, upusťte přebytečný plyn a dejte limonádu vychladit. Pokud vám zachutná, můžete schovat poslední půldecku jako startér pro příští várku.

Variace? Okurkovou šťávu namixujte napůl s melounovou. Namísto citronu dejte limety nebo grepovou šťávu. Přidejte levanduli,heřmánek (odvar) nebo podrcený jalovec. Případně se nežinýrujte a rovnou tam nalijte gin.

Komentáře

  1. V prvé řadě díky za skvělý a originální blog! Jsem spíš začátečník a okurková limonáda mě přiměla k otestování, hlavně pro svou nenáročnost. Jako startér jsem použila trochu droždí. Bohužel jsem ji jaksi nechtěně nechala kvasit déle, než je doporučeno - cca 30 hodin. Co hrozí? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. Otvírat opatrně - hrozí výbuch :-)
      2. Bude v ní trošku alkoholu
      3. Možná bude chutnat trochu po kvasnicích.

      Vymazat

Okomentovat