Mám to z internetu, dobrovolně bych to nevymyslela. A první impuls to udělat byl pocit — to je tak divné, to budu muset zkusit!

A ono je to skvělé.
Fakt zkuste to. Nakrájejte ananas a přidejte k tomu kimčchi pastu. Zamezte přístupu a nechte to dozrát. To stačí 😀
Nu dobrá — pro ty co potřebují recept o trošku podrobněji.
suroviny na na 1,5 l nádobu:
- 1 větší zralý ananas,
- 2 stroužky česneku,
- 30 g zázvoru,
- 30 — 50 g korejských paprikových vloček,
- 70 ml rybí či sójové omáčky,
- svazek jarní cibulky,
- 10 g rýžového či jiného škrobu,
- 200 ml studené vody.
Rozmíchejte v troše studené vody škrob na kašičku, nařeďte a přiveďte k varu — míchejte dokud to nezhoustne. Škrobovou kaši dochuťte rozmixovaným česnekem a zázvorem, přidejte rybí omáčku a chilli. Samozřejmě že nemusíte dodržet poměry uvedené v receptu — prostě po menších dílech přidávejte suroviny, pokaždé to ochutnejte a vybalancujte si chuť své kimčchi pasty podle svého.
Pak nakrájejte ananas na kostky a jarní cibulku na nudličky. Smíchejte to s pastou. Přendejte do kvasné nádoby, zamezte přístupu vzduchu a nechte stát v pokojové teplotě. Po 24 to bude uleželé, třetí, čtvrtý den to začne být nakyslé. Po týdnu to vražte do lednice a nechte tam, dokud to nesníte. Jíst to můžete hned od začátku — je to fakt výborná kombinace.
Tohle je takové decentnější kimčchi, je tam málo zeleniny produkující sirné látky, takže moc nesmrdí.
A jestli jste ještě nečetli naše ostatní články o kimčchi, tak se mrkněte sem.
Blog jsem pro vás začala psát v roce 2012 z nadšení nad knihou Síla přírodní fermentace od Sandora Katze, kterou jsem i později přeložila, a od té doby už mě tato obskurní záliba v oprašování mikroorganismů nepustila.
Profesionálně se věnuji práci na projektu Paměť národa pro neziskovku Post Bellum.
Umím vymyslet kvašenou recepturu či vám poradit co kvasit ve vaší kavárně/bistru/nálevně. Fakt mi jdou nejrůznější rešerše Pro veřejnost pořádám i praktické workshopy, v případě zájmu mi prosím pište na e‑mail.
Oh, to zní zajímavě. Ráda vyzkouším.
Děkuji za recept.
Bohunka
Tak tohle je přesně pro mě. Zrovna ujídám.
Moc děkuju za inspiraci.
Magda
Vypadá to skvěle, dala jsem si bokem pastu na kimčchi a zítra jdu koupit ananas. Btw. Nechystáte recepty na japonskou kvašenou zeleninu?
Japonská kysaná zelenina je široký pojem, může se pod tím skrývat skoro cokoliv od krátkého picklování ve směsi mirin/shoyu/ocet, nebo marinování v misu či shiokoji, anebo nukazuke, a to už psala Zuzka dávno, funguje to bezvadně.