Nelíbí se ti grafika našeho webu a chceš nám s tím pomoci? Pak potřebujeme právě Tebe!

Vaříme z kimčchi

Sice zabíjeme mikroba, ale způsobíme blaho v obědové misce. Kimčchi skýtá spoustu příležitostí, jak si přichystat hřejivé a chuťově bohaté jídlo. Rukama.

Ananasové kimčchi

Mám to z internetu, dobrovolně bych to nevymyslela. A první impuls to udělat byl pocit — to je tak divné, to budu muset zkusit!

Kimčchi

Definitivní pojednání o korejském kimčchi, které si připravíte ne podle konkrétního receptu, ale hlavně podle vlastní chuti.

Tajný trik na umami aneb bombastické kimčchi (a jiná jídla) i pro vegany.

Qwerty pro vás sepsal demýtizační článek o tom, že se není potřeba bát glutamátu jako takového. Je jasné, že pokud budete jíst třikrát týdně vietnamskou euročínu ze stánku, tak vám to nebude dělat dobře, ale bude to kvůli vysokému obsahu pochybných a zakouřených tuků, soli, jednoduchých škrobů a nedostatku ostatních živin. Ve zmíněném článku bylo naznačeno, že když … 

Tohle si přečtu

Zavité kimčchi — bosam kimčchi — 보쌈 김치

Bosam — zavité kimčchi — je jedna z dalších mnoha variací na kimčchi. Běžně patláte kořeněnou pastu mezi listy čtvrtek pekingského zelí nebo jí jen mícháte se zeleninou, avšak taky můžete udělat kimčchi závitky a naložit je do láku. Jde o velmi starý korejský recept z doby, kdy tam ještě neznali chilli papričky, takže má bílou barvu a je pikantní jen od zázvoru. Tradiční … 

Tohle si přečtu

Kimčchi — chyby, kterým se dá vyhnout

Studentský spolek mě pozval do poroty první pražské kimčchi battle. Akce to byla nadmíru povedená — sešlo se více jak dvacet soutěžících a více jak stovka ochutnavačů. Ač organizátoři počítali zhruba s pětinou, akce pěkně šlapala a zvládlo se to. V létě bude další kolo a celá akce nadchla nejčestnějšího porotce korejského velvyslance Seoung-Hyun Moona natolik, že začal uvažovat o organizaci podzimního kimdžanku, … 

Tohle si přečtu

Rebarborové kimčchi

Korejci tuhle variantu kimčchi neznají. Nejspíš proto, že rebarboru nepěstují, jen jim roste jako plevel v divoké formě bez dostatečně šťavnatých řapíků a využívají leda kořen coby projímadlo, někdy i mladé listy. Alespoň to praví korejská wikipedie. Ovšem fakt, že Korejci nedělají reveňové kimčchi, by vás neměl zastavit, protože ke sladkokyselé rebarboře sladko-kyselo-pikantě-umami kimčchi pasta jde naprosto skvěle. … 

Tohle si přečtu

Křídlatka japonská, sachalinská i česká

Křídlatky všech druhů jsou rychle, strašně moc rychle, rostoucí invazivní rostliny. Když se někde pomnoží, tak vytváří neprostupné plochy obřích rostlin a je velmi náročné se jí zbavit, protože jsou neskutečně odolné a vcelku dost vynalézavé. Kromě té nejdrsnější chemie pomáhá spásání (chutná ovcím a kozám) a přeorání na podzim a na jaře. Víc informací najdete třeba v kratičkém pořadu z dílny … 

Tohle si přečtu

Medvědí česnek

Sezona medvědího česneku právě vrcholí a za posledních pár let se jeho sběr (a hlavně jeho skvělá chuť) stal natolik běžnou činností, že ho můžete dnes koupit i v supermarketu. Medvědí česnek je zkrátka všude. A samozřejmě že se dá zkvasit. Dokonce různými způsoby. Internet je plný nejrůznějších článků oslavujících jeho zázračné vlastnosti. Ale když si nalijeme … 

Tohle si přečtu

Dýňové kimčchi — hobak kimchi ‑호박 김치

Kimči je téměř nekonečně variabilní záležitost. Co je zrovna v sezóně, to se nechá zkvasit. Na podzim a v zimě máme k dispozici dýně, kterým chvíli trvá, než prokvasí, ale zůstanou krásně křupavé — neměknou třeba jako okurky. A klasické koření kimčchi pasty jim moc sluší. Jednoduché dýňové kimčchi Suroviny na 1 l: 600 g pevné dýně — hokaido, máslová, muškátová a podobně, 100 g cibule, 80 g česneku, 80 g zázvoru, 1 jarní … 

Tohle si přečtu