Člověk

  • Pátá chuť umami — oslava glutamátu

    Bez přidané chemie! Bez umělých dochucovadel! Bez glutamátů! To jsou zaklínadla moderních a zdravých potravin. Když se zeptáte mne, tak já... View Article

  • Dvojí kvalita potravin (a spotřebitelů)

    Vždycky, když se s někým bavím o jídle a fermentacích, přijde na přetřes TOP 5 důvodů, proč se do kvašení a ručního zpracování potravin pustit.... View Article

  • Mýty a bludy 101: Co všechno se ve střevech neděje

    Už dlouho slibuju, že se pustím do nějaké popularizace fyziologie spojené s lidskou mikrobiotou. Než tedy začnu s poučnými texty, dostanu ze... View Article

  • Miliony přátelských bakterií. Mikroflora, mikrobiom — jak to tedy je?

    V těchto dnech vychází další číslo časopisu Sedmá generace. A pokud si ho pořídíte, tak tam najdete i článek, o který mě jeho... View Article

  • Den domácího fermentátora

    Na posledním fermentačním workshopu padl dotaz, jak vypadá můj typický den a kolik fermentovaných věcí tak asi sním. Ten dotaz se... View Article

  • Synbiotický půst: závěrečný díl – snídaně

    Jako závěrečný díl seriálu o synbiotických pokrmech jsem si vybrala snídaně. Jsem snídací typ a tak nemám problém souhlasit se všemi těmi... View Article

  • Synbiotický půst VIII: šestý týden – Levanta

    Začátkem února ten plán na postní články vypadal jako prima nápad. Ovšem během března začaly události houstnout a čas se nejspíš... View Article

  • Synbiotický půst VII: pátý týden – indický

    Čtvrté postní neděli se tradičně říká družebná. Je v půlce půstu a bývala určena tomu, aby se lidi scházeli, pili sladké likéry,... View Article

  • Synbiotický půst VI: misky hojnosti

    Na blogu Good moon spoon v lednu předpovídali trendy na tento rok. A kromě kvašení, a roku luštěnin, poukazovali taky na tzv. misky... View Article

  • Synbiotický půst V: třetí týden

    A je tu třetí postní týden a další várka synbiotických receptů — takových receptů, ve kterých je dostatek rozmanité vlákniny a zároveň i něco kysaného... View Article