Křídlatka japonská, sachalinská i česká

Křídlatky všech druhů jsou rychle, strašně moc rychle, rostoucí invazivní rostliny. Když se někde pomnoží, tak vytváří neprostupné plochy obřích rostlin a je velmi náročné se jí zbavit, protože jsou neskutečně odolné a vcelku dost vynalézavé. Kromě té nejdrsnější chemie pomáhá spásání (chutná ovcím a kozám) a přeorání na podzim a na jaře. Víc informací najdete třeba v kratičkém pořadu z dílny …

Tohle si přečtuKřídlatka japonská, sachalinská i česká

Medvědí česnek

Sezona medvědího česneku právě vrcholí a za posledních pár let se jeho sběr (a hlavně jeho skvělá chuť) stal natolik běžnou činností, že ho můžete dnes koupit i v supermarketu. Medvědí česnek je zkrátka všude. A samozřejmě že se dá zkvasit. Dokonce různými způsoby. Internet je plný nejrůznějších článků oslavujících jeho zázračné vlastnosti. Ale když si nalijeme …

Tohle si přečtuMedvědí česnek

Tuřín

Tuřín a vodnici (příbuzná tuřínu, ze které se zrodil, nejspíše poté, co se spustila se zelím — dalším příbuzným z rodiny brukvovitých) jsem měla v hlavě zařazeny jakožto jídlo ubohých vrstev zuřícího raného kapitalismu v 19. století. Oliver Twist, Malý Bobeš, irský hladomor a tak.Tuřín totiž roste skoro všude a patřil k nejlevnějším zeleninám a bohatší lidé se na něj tedy dívali skrz prsty. Tak …

Tohle si přečtuTuřín

Čínský rajčatový kvas (s goji) — 红酸汤

V článku o čínské chilli pastě jsem zmiňovala provincii Chu-nan. A tam se kromě onoho chilli také neobejdou bez rajčatového kvasu. Pochází od lidu Miao.Dokonce mají přísloví, které říká: „三天不吃酸,走路打蹿蹿“ Tedy: „Tři dny nejez kvas a budeš se za chůze slabostí třást.“ Ten kvas se původně dělal z divokých rajčat, které mají specifickou kyselou chuť a jsou velmi léčivá. Cože? …

Tohle si přečtuČínský rajčatový kvas (s goji) — 红酸汤

Dýňové kimčchi — hobak kimchi ‑호박 김치

Kimči je téměř nekonečně variabilní záležitost. Co je zrovna v sezóně, to se nechá zkvasit. Na podzim a v zimě máme k dispozici dýně, kterým chvíli trvá, než prokvasí, ale zůstanou krásně křupavé — neměknou třeba jako okurky. A klasické koření kimčchi pasty jim moc sluší. Jednoduché dýňové kimčchi Suroviny na 1 l: 600 g pevné dýně — hokaido, máslová, muškátová a podobně, 100 g cibule, 80 g česneku, 80 g zázvoru, 1 …

Tohle si přečtuDýňové kimčchi — hobak kimchi ‑호박 김치

Salát z červeného zelí

Budete o víkendu péct husu či kachnu? Chcete to trošičku odlehčit? Přidat navíc nějaké enzymy pro lepší trávení? Co takhle červené zelí v podobě salátu? Zkvašeného a tedy probiotického, pochopitelně… Není třeba kvasit jen jednoduché zelí, vyrobit velmi pikantní kimčchi nebo nechat hotový salát jen tak trošku prokvasit jako třeba curtido. Můžete vyrobit zelný salát a nechat ho prokvasit …

Tohle si přečtuSalát z červeného zelí

Duo jiao 剁椒酱 — chu-nanská chilli pasta

Jeden rychlý, leč výtečný recept z chu-nanské kuchyně. Chu-nan je čínská provincie a je domovem některých významných čínských národnostních menšin (Miao, Dong, Tuija). Kuchyně je tam trošku jiná než nejznámější kantonská či sečuánská, popřípadě Maova revoluční, jejíž ozvěny dostanete ve většině stánků s „čínským“ jídlem. Tato kuchyně, která patří k 8 tradicím čínské kuchyně, se vyznačuje láskou ke …

Tohle si přečtuDuo jiao 剁椒酱 — chu-nanská chilli pasta

Sečuánské zelí pao cai 泡菜

Pláče váš vnitřní hipster, že kimčchi už je moc mainstream? Nechutná vám rybí omáčka, ale chcete spíš něco exotičtějšího, než běžné kysané zelí? Chcete křupavou, aromatickou kysanou zeleninu? Naložte si pao cai — kvašené zelí tak, jak to dělají v Sečuánu. Recept jsem našla blogu Madame Huang — americké antropoložky a sinoložky Carolyn Philips. Blog je tady. Suroviny na čtyřlitrovou láhev …

Tohle si přečtuSečuánské zelí pao cai 泡菜

Melouny

A opět něco z těch bizarnějších, ale velmi tradičních variant fermentovaných věcí. Melouny se pěstují po celém světě, a tak se vymyslela i spousta způsobů, jak je uchovat i mimo sezonu, a jak zužitkovat i ty části, které v našich končinách většinou vyhazujeme. Vodní melouny jsou navíc velmi zdravé. Mají vysoký obsah vody, takže v létě skvěle pomáhají na žízeň, a navíc fungují jako …

Tohle si přečtuMelouny

Vegeta — polévkové koření

Cože — zkvasit vegetu? A to už tu mám worcester, kečup, majolku, kari koření, miso a hořčici. Kromě eidamu, který je kvašený ze své podstaty, jsou to všechny bodované suroviny potřebné do óbrmňamek, bez kterých si manža nepočvachtá. Základem polívky je pořádný vývar. To, co je na vývaru tak dobré, jsou naštípané aminokyseliny, pro které máme speciální receptory. …

Tohle si přečtuVegeta — polévkové koření