Okurkové kimčchi — Oi Sobaegi — 오이소박이

Korejci své okurky milují. Kromě toho, že dělají klasické nakládačky a pak z nich pikantní salát, tak z nich pochopitelně dělají kimčchi. Ano, sice dělají kimčchi ze všeho, ale s výbornými výsledky. A navíc to není tak složité. Článek je součástí letošní okurkové sezóny. Začali jsme obecným povídáním, pak už tu je také recept na okurkovou limonádu, recepty na rychlokvašky …

Tohle si přečtuOkurkové kimčchi — Oi Sobaegi — 오이소박이

Okurky — cizí recepty

A máme tu další díl okurkového maratónu. V předchozích článcích najdete něco obecného povídání o okurkách, recepty ze starých kuchařek, základní recepty na rychlokvašky a kvašáky a trošku aplikované vědy pro řešení udržení barvy (u kvašáku nejde) a křupavosti (jde). A taky recept na okurkovou limonádu.No a tady zkusím shrnout některé nejzajímavější recepty, kterými kvasí okurky v cizině. Širokou sbírku receptů najdete na …

Tohle si přečtuOkurky — cizí recepty

Adžika

Adžika je pikantní papriková pasta původem z Kavkazu, která po naředění zdomácněla v Rusku. Může se vyskytovat také jako směs suchého koření, ale pastě to v chuti nesahá ani po kotníky. V krásném článku o Abcházii a adžice je její chuť popisovaná „jako kdyby vám v ústech vycházelo slunce“. Hřejivá, pozitivní a se špetkou naděje. Tak na to myslete, až si budete …

Tohle si přečtuAdžika

Okurky — rychlokvašky a kvašáky na celou zimu

Po dlouhé okurkové předehře konečně recepty na kvašáky! Předchozí díly okurkové ságy: Obecné povídání o okurkách Okurková limonáda Recepty z různých kuchařek Otázka křupavosti a barvy A ještě nekončíme — dojde i na okurkové kimčchi a na to, s čím kvasí okurky jinde po světě, a snad i na recepty, co s kvašáky dělat. Tedy mimo přímého sežrání. Minimalistické rychlokvašky Suroviny na čtyřlitrovou sklenici: 1,5 — 2 kg okurek …

Tohle si přečtuOkurky — rychlokvašky a kvašáky na celou zimu

Okurky — otázka křupavosti a barvy

Další díl letošní okurkové sezóny. Už tu visí obecné povídání o okurkách, recepty na kvašáky ze starých kuchařek a návod na okurkovou limonádu. Dneska si povíme něco o tom, jestli a jak jdou uchovat základní vlastnosti čerstvé okurky, tedy barva a křupavost. Čerstvá, právě utržené okurčička je šťavnatá, plná vody a když se do ní zakousnete, tak křupne. Postupně ovšem vysychá …

Tohle si přečtuOkurky — otázka křupavosti a barvy

Okurky — recepty z různých kuchařek

Po obecném úvodu a okurkové limonádě bych tu měla věneček receptů z mých oblíbených knih. Úhelným kamenem budiž pochopitelně Marie Úlehlová-Tilschová. V Chuťovém místopise najdeme recept na kvašené okurky z jižního Slovenska. Okurky kvašené ve vodě Středně velké okurky omyjeme. Dno velké lahve vyložíme koprem, pak klademe vrstvu okurek, na ně krájený křen, opět kopr, okurky atd. Když je …

Tohle si přečtuOkurky — recepty z různých kuchařek

Okurková limonáda

Okurkovka (s tu větším, tu menším podílem přírodní šťávy) se už loni zabydlela v nabídce kaváren. Je poměrně snadné si ji čerstvou vyrobit doma a stejně tak je snadné ji nechat zkvasit. Protože okurky a kvašení jsou kamarádi od té doby, co je lidé začali skladovat. Výsledek je osvěžující, probiotický a hlavně moc dobrý. Druhý díl okurkového speciálu. První …

Tohle si přečtuOkurková limonáda

Okurky — úvod

Loni jsem kvašáky záměrně opomíjela. Do té doby jsem měla zkušenost pouze s měkkými, velkými, poněkud příliš kyselými jedinci, kteří mi tento obor poněkud znechutili, a vůbec mě nelákalo je taky naložit. Ale protože se na ně objevovaly dotazy, řekla jsem si někdy v půlce srpna, že to je ostuda, abych měla kysací blog a nedělala okurky. I naložila jsem …

Tohle si přečtuOkurky — úvod

Polský boršč s řepným kvasem

Poláci tento boršč vaří na Vánoční večeři. Dávají do něj houbové taštičky, kterým říkají ouška. Recept na variantu, kterou sem píšu, a kterou jsem vařila pro Pražský vývar — komunitní projekt na mikrogranty pro zajímavé projekty, je s bílou fazolí a bez houbových taštiček. Zato je s čerstvými bylinkami. Suroviny na 5 litrů Na řepný kvas: 1 kg řepy, 2 l vody, 30 g soli, bobkový …

Tohle si přečtuPolský boršč s řepným kvasem

Zelí

Zemňáky a zelé, živobytí celé. Valašské přísloví Kysané zelí je ikonou střední Evropy. Američani dokonce přistěhovalcům z německých a rakouských zemí (tedy i Čechům) říkali Krauts. A angličtina německý výraz sauerkraut převzala bez toho, aby hledali výraz vlastní — přitom na východním pobřeží USA ho vyrobí a snědí spousty. A i proto si kysané zelí pochopitelně zaslouží samostatný článek. Zejména když 8. října se …

Tohle si přečtuZelí