Kávová kombuča

tohle je kávová kombuča z Nomy
Máte rádi  espreso s tonicem? Je to hit posledních dvou let v kavárnách třetí kávové vlny.
A chcete něco co je výrazně zajímavější a ještě navíc kvašené a může to být zero-waste?

Pak chcete kávovou kombuču!


Kdo doma nemá  čajovou houbu a o jejím chovu úplně moc neví, tak se nejdřív mrkne na náš text o tom, co teda taková kombuča je zač, co žere a jak o ni pečovat - najdete ho tady.

Ostatní, již nakažení kyselkavou chutí produkovanou ohavnými blánami, pak s těmi přebytečnými můžou experimentovat. Protože  to můžete strčit fakt do čehokoliv, kde je něco cukru a vznikne vám nejdřív sladkokyselé pitíčko a posléze spolehlivý, dobrý ocet bez vedlejších kvasných meziprodukt -třeba acetonu.

Velmi podrobně se tomu věnují třeba Rezdepi se Zilberem v  Nomáckém kvasném průvodci. To je ta druhý kniha, kterou fakt chcete mít doma, pokud jste propadli kvašení. První je pochopitelně Sandor Katz a jeho Síla přírodní fermentace.

No a právě z Nomy je recept na kávovou kombuču, kterou tam dělají z logrů - tedy z odpadu z kávovarů.  Jde to samozřejmě i v domácích podmínkách z čerstvého kafe, pro nás, co nemají takovou spotřebu, aby nashromáždili třičtvrtě kila  logru dřív, než to zplesniví.

Pro kavárny, které by ale rády zredukovali svůj odpad a nemají kompstovač, je to zdroj velmi zajímavého pití, které svým více či méně hipsterským zákazníkům dokáží dost snadno prodat.

Omezení plýtvání, fermentace, kafe - to jsou klíčové slova, na které se pořád slyší :-D

Pokud to budete dělat z čerstvé kávy, tak je vcelku zbytečné do toho dávat  výběrová, jemně pražená zrna, kombuča všechnu unikátní chuť sežere. Naopak je to ideální způsob jak zpracovat hnusný kafe, které vám někdo daroval a už vám to doma sedí dva roky a je vám to líto vyhodit.

kávová kombuča.  Na internetech najdete
i obrázky kávové kombuči s mlékem.
Zkoušejte to jen s rostlinými, živočišné
se v kombuče okamžitě srazí.

Kávová kombuča na 2 litry 

1.8 l vody
200 ml  zralé čajové kombuči
160 g cukru
500-700 g čerstvého logru a nebo 100-200 g kávy či kávové náhražky
kombučová blána
3 litrová sklenice od okurek
jemný cedník
plátno na přikrytí sklenice
2 litrové láhve s patentním uzávěrem


 Ve větším hrnci smíchejte kávu, cukr a vodu. Přiveďte k varu, nechte vzkypět, vypněte sporák a nechte vychladnout na pokojovou teplotu a usadit logr na dně. Přes jemné sítko slijte do okurkové sklenice, přilijte už zralou kombuču, dejte do toho  kombučovou blánu, zakryjte plátnem,  hrdlo sklenice, aby vám tam nelezly mušky a nepadal prach a nechte v pokojové teplotě zrát 5- 7 dní - podle toho jak moc aktivní je vaše kombuča.  Průběžně ochutnávejte a až to bude tak akorát sladkokyselé, aby vám to chutnalo, tak to slijte do lahví, které jsou z pevnějšího materiálu a mají spolehlivý uzávěr, takže nevybuchnout díky natlakování oxidem uhličitým.
Kombuču nechte tak 24 hodin dozrát v lahvi při pokojové teplotě, aby se vytvořily bublinky a posléze uchovávejte v lednici.


Kombučový ocet

Udělejte kávovou kombuču a nechte ji i společně s blánou stát tak měsíc v lahvi se širkoým hrdlem a přístupem vzduchu.  Respektive klidně i bez blány, když ji vyndáte a použijete jinak, tak ona vám na tom octu zase další vyroste.   Až to bude kyselé, no jako ocet, tak to slijte někam, kde to chcete uchovávat (pokud k tomu bude mít přístup vzduch, nahoře naroste blána) a nechte stát.

Určitě to můžete použít v kuchyni -  když budete dusit něco, kde budou rajčata (třeba chilli con carne), podlijte při deglazování  hrnec/pánev kávovým octem (tak půl deci na kilo hmoty) a pak to všechno pořádně rozduste. V Nomě sirup z kávového octa používají do tiramisu. Recept najdete ve výše uvedené kuchařce.

No ale hlavně chcete ten ocet lejt na vlasy -  naředit tak 1:8-10 a spláchnout s tím úplně na závěr vlasy po umytí.  Kofein stimuluje trošku růst kořínků a kyselé prostředí dělá moc dobře mikrofloře na vaší hlavě, takže to může pomoci mírnit  svědění a lupy, pokud jsou zapříčiněny  kvasinkou z rodu malassezia.

A teda není to úplně ideální používat, pokud máte vlasy světlé - spíš to může ztmavovat.  Blondýnky si na vlasy vyrobí ocet ze zeleného čaje - kofein je v tom tak jako tak a kyselé je to stejně.

Komentáře

  1. Hrubka! Ve slově zplesniví se na konci píše měké... https://www.pravidla.cz/pravopis/28871-zplesnivet.html GRAMMAR NAZI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ach pardon, já to publikovala dřív, než to Vláďa opravil :-D Díky

      Vymazat
  2. Dobrý den, dalo by se kafe nějak zkombinovat s tibi nebo s něčím jiným než s kombuchou?
    Tu doma nevyužijeme, takže u nás už nebydlí:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně - jen bych nelila kafe rovnou na krystalky tibi, ale do sekundární fermentace. Určitě to vyzkoušejte.

      Vymazat
    2. Jako dát třeba vychladlý shot espressa do sekundární fermentace? To mě nikdy nenapadlo... hned zítra ozkouším :-)

      Vymazat
    3. Tak napoprvé se ta sekundární fermentace nějak nepovedla, ale budu experimentovat dál.
      Jinak reakce na hrubku (nahoře na stránce od "Lee") nebyla moje, to někdo použil moje jméno :(

      Vymazat

Okomentovat