
Jak jsme byli v televizi
7. září 2019
Kdyby mi někdo před deseti lety řekl, že pan kefír půjde někdy na kameru do hlavního vysílacího času, tak dotyčnému objednám houkavý auto do Dobřan nebo na sever Prahy.
A přeci — v létě napsala Lucie, že by ráda vyrobila reportáž do magazínu Víkend na TV Nova o kvašených potravinách pro běžné spotřebitele, takže by bylo záhodno vybrat nějaká přístupná témata a nacpat je do sedmi minut. V hlavě se mi začal formovat veselý ilustrační obrázek nešťastníka, který se snaží nacpat plejtváka do čutory, ale výzvu jsem v rámci zachování národního zdraví (viz poznámka pod čarou) přijal.
Zadání znělo: připravit potraviny na jeden běžný den, ve kterých je něco fermentovaného. Snídaňové vyprošťovací pivo, obědovou kořalku a večerní šláftruňk jsme z výchovných důvodů zavrhli hned zkraje, takže jsem si přichystal
- snídaně: fermentovaná ovesná kaše se špekem a majoránkou,
- mléčný kefír rozmixovaný s ovocem a namočenými ovesnými vločkami,
- k obědu jako příloha kysaná zelenina,
- na denní popíjení vodní kefír, zázvorové pivo a kombuča,
- na piknik kvasový chleba s pomazánkou ze zakysaného tvarohu a kysané strouhané zeleniny.
Natáčení veškerého obsahu zabralo slabý půlden, neb bylo vše pochystáno a tým Lucie+Tomáš+Štěpán dorazili včas a s vydatnou pracovní náladou. Nutno podotknout, že jsme si ihned zanotovali a v podstatě si nepamatuju, kdy naposledy jsem strávil tak příjemný a produktivní den, a to ještě navíc za perfektních expozičních podmínek přirozeného difuzního světla. Velké poděkování za domácí pohostinnost patří i Vaškovi v jeho Oceterii, průběžně se k nám přidávaly a ze stolu ujídaly jeho dvě neposedné ratolesti.
Samozřejmě, že z nabraného obrazového materiálu šlo použít jen pár minut, což má za následek vyloženě telegrafické informace — některé recepty se smrskly jen na doprovodný obraz k voiceoveru (či naopak), ale i tak si myslím, že se podařilo nadšení pro věc a poselství základních surovin do formátu propsat. Za odbornou obec promluvil velmi dobře a věcně gastroenterolog a nutricionista MUDr. Pavel Kohout. No a jestli se někomu líbily i ty bublinky, zákvas sojové omáčky, salámy a poletující plísně z vloženého a citovaného traileru, tak se jedná o hodinový film FERMENTED, který mám v zásobě a občas ho s komentářem promítám.

Aktualizace: v prosinci 2019 jsme připravili s TV Prima krátkou reportáž o kysané zelenině pro Receptář.