Jak jsme byli v televizi

7. září 2019; přečtete za 3 minuty



Kdyby mi někdo před deseti lety řekl, že pan kefír půjde někdy na kameru do hlavního vysílacího času, tak dotyčnému objednám houkavý auto do Dobřan nebo na sever Prahy.
A přeci — v létě napsala Lucie, že by ráda vyrobila reportáž do magazínu Víkend na TV Nova o kvašených potravinách pro běžné spotřebitele, takže by bylo záhodno vybrat nějaká přístupná témata a nacpat je do sedmi minut. V hlavě se mi začal formovat veselý ilustrační obrázek nešťastníka, který se snaží nacpat plejtváka do čutory, ale výzvu jsem v rámci zachování národního zdraví (viz poznámka pod čarou) přijal.

Zadání znělo: připravit potraviny na jeden běžný den, ve kterých je něco fermentovaného. Snídaňové vyprošťovací pivo, obědovou kořalku a večerní šláftruňk jsme z výchovných důvodů zavrhli hned zkraje, takže jsem si přichystal

Natáčení veškerého obsahu zabralo slabý půlden, neb bylo vše pochystáno a tým Lucie+Tomáš+Štěpán dorazili včas a s vydatnou pracovní náladou. Nutno podotknout, že jsme si ihned zanotovali a v podstatě si nepamatuju, kdy naposledy jsem strávil tak příjemný a produktivní den, a to ještě navíc za perfektních expozičních podmínek přirozeného difuzního světla. Velké poděkování za domácí pohostinnost patří i Vaškovi v jeho Oceterii, průběžně se k nám přidávaly a ze stolu ujídaly jeho dvě neposedné ratolesti.

Samozřejmě, že z nabraného obrazového materiálu šlo použít jen pár minut, což má za následek vyloženě telegrafické informace — některé recepty se smrskly jen na doprovodný obraz k voiceoveru (či naopak), ale i tak si myslím, že se podařilo nadšení pro věc a poselství základních surovin do formátu propsat. Za odbornou obec promluvil velmi dobře a věcně gastroenterolog a nutricionista MUDr. Pavel Kohout. No a jestli se někomu líbily i ty bublinky, zákvas sojové omáčky, salámy a poletující plísně z vloženého a citovaného traileru, tak se jedná o hodinový film FERMENTED, který mám v zásobě a občas ho s komentářem promítám.

Karel si taky zaúčinkoval, byť i s těmi strašlivými jeskyněmi ve střídě 

Aktualizace: v prosinci 2019 jsme připravili s TV Prima krátkou reportáž o kysané zelenině pro Receptář.

Takhle jednoduché to je. Opravdu.

Vláďa Sojka

Na blog Zkvašeno přispívám od roku 2017, zajišťuji technický chod a provádím základní jazykové korektury. Ve svém volném čase samozřejmě kvasím, reinstaluji kávovou kulturu, fotímurčuji houby, peču chleba, chodím po Českém krasu a obdivuji přírodu.

Na mém malém e‑shopu Fermentárum.cz seženete rozličné kultury pro domácí kvašení a literaturu. Pořádám pro veřejnost nepravidelně workshopy a přednášky, přijíždím s tématem fermentování potravin na pozvání do knihoven, škol, domácností, restaurací i na festivaly. Nabízím i individuální online konzultace a přednášky. Kontakt info@fermentarum.cz



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *