Jak jsme byli v televizi

7. září 2019



Kdyby mi někdo před deseti lety řekl, že pan kefír půjde někdy na kameru do hlavního vysílacího času, tak dotyčnému objednám houkavý auto do Dobřan nebo na sever Prahy.
A přeci — v létě napsala Lucie, že by ráda vyrobila reportáž do magazínu Víkend na TV Nova o kvašených potravinách pro běžné spotřebitele, takže by bylo záhodno vybrat nějaká přístupná témata a nacpat je do sedmi minut. V hlavě se mi začal formovat veselý ilustrační obrázek nešťastníka, který se snaží nacpat plejtváka do čutory, ale výzvu jsem v rámci zachování národního zdraví (viz poznámka pod čarou) přijal.

Zadání znělo: připravit potraviny na jeden běžný den, ve kterých je něco fermentovaného. Snídaňové vyprošťovací pivo, obědovou kořalku a večerní šláftruňk jsme z výchovných důvodů zavrhli hned zkraje, takže jsem si přichystal

Natáčení veškerého obsahu zabralo slabý půlden, neb bylo vše pochystáno a tým Lucie+Tomáš+Štěpán dorazili včas a s vydatnou pracovní náladou. Nutno podotknout, že jsme si ihned zanotovali a v podstatě si nepamatuju, kdy naposledy jsem strávil tak příjemný a produktivní den, a to ještě navíc za perfektních expozičních podmínek přirozeného difuzního světla. Velké poděkování za domácí pohostinnost patří i Vaškovi v jeho Oceterii, průběžně se k nám přidávaly a ze stolu ujídaly jeho dvě neposedné ratolesti.

Samozřejmě, že z nabraného obrazového materiálu šlo použít jen pár minut, což má za následek vyloženě telegrafické informace — některé recepty se smrskly jen na doprovodný obraz k voiceoveru (či naopak), ale i tak si myslím, že se podařilo nadšení pro věc a poselství základních surovin do formátu propsat. Za odbornou obec promluvil velmi dobře a věcně gastroenterolog a nutricionista MUDr. Pavel Kohout. No a jestli se někomu líbily i ty bublinky, zákvas sojové omáčky, salámy a poletující plísně z vloženého a citovaného traileru, tak se jedná o hodinový film FERMENTED, který mám v zásobě a občas ho s komentářem promítám.

Karel si taky zaúčinkoval, byť i s těmi strašlivými jeskyněmi ve střídě 

Aktualizace: v prosinci 2019 jsme připravili s TV Prima krátkou reportáž o kysané zelenině pro Receptář.

Takhle jednoduché to je. Opravdu.

Vláďa Sojka

Zkvašeno píšu od roku 2017, zajišťuji technický chod a provádím jazykové korektury. Ve svém volném čase samozřejmě kvasím, reinstaluji kávovou kulturu, fotím houby, peču chleba, chodím pěšky a pozoruji svět kolem sebe.

Na svém malém e‑shopu Fermentárum.cz pro vás mám kultury na domácí chov, literaturu, přednášky a kurzy jak pro domácí spotřebitele, tak i profíky.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *