Třešně

Třešně jdou zkvasit mléčným kvašením a výsledek je vcelku ohromující. Je to slané, šťavnaté, nakyslé a jestli chcete tuhle sezonu chcete zkusit nějaký experiment s kvašením, tak třešně jsou na to fakt ideální. Klíčovou podmínkou pro úspěšný výsledek je zabránit nadvládě kvasinek, které by z třešní udělaly alkoholový kvas. Takže potřebujete sůl a hodně se vám hodí nějaký startér. Díky …

Tohle si přečtuTřešně

Zavité kimčchi — bosam kimčchi — 보쌈 김치

Bosam — zavité kimčchi — je jedna z dalších mnoha variací na kimčchi. Běžně patláte kořeněnou pastu mezi listy čtvrtek pekingského zelí nebo jí jen mícháte se zeleninou, avšak taky můžete udělat kimčchi závitky a naložit je do láku. Jde o velmi starý korejský recept z doby, kdy tam ještě neznali chilli papričky, takže má bílou barvu a je pikantní jen od zázvoru. Tradiční …

Tohle si přečtuZavité kimčchi — bosam kimčchi — 보쌈 김치

Polévky z kvásku III: balkánské — Ciorba a trahaňa

Po poněkud dlouhé pauze se vracím k seriálu, který přerušil symbiotický půst — ke kváskovým polévkám z kvásku. Konec konců vrátily se mlhy, tma a plískanice a pořádná polévka rozhodně pomůže. Tentokrát se vydáme na Balkán, kde rozkvašují kukuřičnou krupici (a přidávají tam pšeničné otruby, aby to vůbec začalo kvasit, kukuřice sama je dost odolná surovina) a nebo si předkvašují obiloviny předem …

Tohle si přečtuPolévky z kvásku III: balkánské — Ciorba a trahaňa

Symbiotický půst: závěrečný díl — snídaně

Jako závěrečný díl seriálu o symbiotických pokrmech jsem si vybrala snídaně. Jsem snídací typ a tak nemám problém souhlasit se všemi těmi doporučeními, jak je snídaně důležitá. Dokonce mi daleko více vyhovuje tříchodový styl jídla — tedy velká snídaně, rozumný oběd a večeře — na svačinky mě nikdy neužilo a vlastně se mi líbá taková hypotéza, že snídaně s vysokým obsahem bílkovin pomáhá žádoucím …

Tohle si přečtuSymbiotický půst: závěrečný díl — snídaně

Symbiotický půst VIII: šestý týden — Levanta

Začátkem února ten plán na postní články vypadal jako prima nápad. Ovšem během března začaly události houstnout a čas se nejspíš někam vypařuje. A tak s obrovským vděkem využívám nabídky Rachada — Michala Huga Hromase, že jeden díl napíše. Rachada si můžete poslechnout na Radiu Wave, ale hlavně si můžete jeho jídlo dát v Herbivore na Rašínově nábřeží v Praze nebo si …

Tohle si přečtuSymbiotický půst VIII: šestý týden — Levanta

Symbiotický půst VII: pátý týden — indický

Čtvrté postní neděli se tradičně říká družebná. Je v půlce půstu a bývala určena tomu, aby se lidi scházeli, pili sladké likéry, jedli pálenec — pučálku s cukrem a pepřem — a případně se pekly koláče. No a v dnešní nabídce symbiotických receptů se budeme družit s indickou kuchyní. Protože právě indické jídlo je ukázkou toho, jak dát dohromady pestrou škálu druhů vlákniny, k tomu něco kvašeného …

Tohle si přečtuSymbiotický půst VII: pátý týden — indický

Symbiotický půst VI: misky hojnosti

Na blogu Good moon spoon v lednu předpovídali trendy na tento rok. A kromě kvašení, a roku luštěnin, poukazovali taky na tzv. misky hojnosti nebo Buddhovy misky. Jenže teda se mi zdá, že zatím tento trend čeští blogeři nějak ignorují. Doposud se mi podařilo najít jen dva roky starý článek na vegmanii a jeden na veganoticu, který, s dovolením, přeberu …

Tohle si přečtuSymbiotický půst VI: misky hojnosti

Symbiotický půst V: třetí týden

A je tu třetí postní týden a další várka symbiotických receptů — takových receptů, ve kterých je dostatek rozmanité vlákniny a zároveň i něco kysaného s živými mikroby. První dva díly najdete zde a zde. Pokrmy vydají za hlavní jídlo dne (tj. velká snídaně nebo oběd či večeře) — dodají mezi 600 – 800 kcal — tedy zhruba třetinu denního příjmu průměrného, fyzicky nepracujícího dospělého a přes 10 g vlákniny — tedy třetinu …

Tohle si přečtuSymbiotický půst V: třetí týden

Symbiotický půst IV: co přichystat na třetí týden

Pro recepty, které chystám na třetí postní týden, to bude chtít zase trošku příprav. Z prvního týdne by vám mohla zbýt kysaná řepa a celer — budou se hodit. Druhá postní neděle se jmenuje Pražná a my bychom měli jíst pražmo — naklíčené a upražené obilí. Naklíčíme oves a ještě ho prokvasíme. Plus naložíme vietnamské pickles a přidáme k němu trošku kvašení a vyrobíme to nejlepší, co …

Tohle si přečtuSymbiotický půst IV: co přichystat na třetí týden

Symbiotický půst III: druhý týden

Druhá várka symbiotických receptů — tedy pokrmů, kde je především dostatek různorodé vlákniny, která udržuje naživu naši vnitřní mikrozoo a zároveň obsahuje i nové přírůstky. Tedy probiotika i prebiotik naráz. První díl najdte zde. Pokrmy vydají za hlavní jídlo dne (tj. velká snídaně nebo oběd či večeře) — dodají mezi 600 – 800 kcal — tedy zhruba třetinu denního příjmu průměrného, fyzicky nepracujícího dospělého, a přes 10 g vlákniny — tedy …

Tohle si přečtuSymbiotický půst III: druhý týden